Greece crisis worsens amid political stalemate

De politieke en financiële spanningen over Griekenland lopen verder op. Griekenland wordt door Europa gedwongen om staatsbedrijven te verkopen. Zonder verkoop krijgt Griekenland geen toegang tot het noodkrediet van de eerste bailout van €110 miljard en wordt de volgende storting (“tranche”) niet overgemaakt. De Griekse oppositie moet hiermee ook akkoord gaan vindt het IMF (en de EU), want zonder breed draagvlak van de Griekse politiek is het zinloos om geld over te maken. De Griekse oppositie ziet nieuwe bezuinigingen echter niet zitten en dat maakt de situatie nog gecompliceerder.    

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/gilts/8534065/Greece-crisis-worsens-amid-political-stalemate.html

Ook de Griekse vakbonden beginnen zich te roeren. Zij zien niets in het plan om Griekse staatsbedrijven te verkopen. Naast de wekelijkse demonstraties bereiden de vakbonden een nationale staking voor die in juni moet gaan plaatsvinden. 

http://www.reuters.com/article/2011/05/24/greece-unions-idUSATH00609820110524

De Nederlandse regering slaat inmiddels een hardere toon aan tegen de Grieken. Jan Kees de Jager dreigde deze week Griekenland geen geld meer te lenen als het land niet snel orde op zaken stelt. Staatssecretaris Weekers verwelkomde het idee van Gerrit Zalm om de Nederlandse fiscus de Grieken te laten helpen bij het innen van belastingen. Premier Rutte heeft te kennen gegeven dat Griekenland alleen nog Nederlandse steun zal ontvangen wanneer het staatsbezittingen in onderpand geeft voor nieuw noodkrediet. Griekenland failliet laten gaan en de schuld laten herstructureren gaat de Nederlandse regering een stap te ver.  

http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/21/mp-rutte_grieken-krijgen-alleen-geld-met-hard-onderpand-dowjones888257.xml

Het grote aantal berichten over Griekenland is vrijwel niet bij te houden, maar de strekking van de berichten en analyses laten zich gelukkig eenvoudig samenvatten. Binnen Europa lijkt er een strijd gaande over welke richting te kiezen. Aan de ene kant zijn er politici, zoals de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die aansturen op herstructurering in ruil voor drastische hervormingen. Aan de andere kant is er de harde lijn van de ECB die niets van herstructurering wil weten en privatisering voorschrijft.
Bij monde van de Fransman Christian Noyer, bestuurslid van de ECB, lichtte de ECB haar standpunt toe: “Een Griekse herstructurering is de eerste stap van een horrorscenario”. Met dit horrorsecenario in het achterhoofd wordt door Jean-Claude Juncker en het IMF de druk op Griekenland opgevoerd. Mogelijk wordt het noodkrediet aan Griekenland stopgezet. Het Griekse faillissement is eigenlijk een probleem zonder oplossing. Geen compromis kan dat veranderen.  
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo