Grieken willen €279 miljard terug van Duitsland

Griekenland eist bijna €279 miljard terug van Duitsland vanwege schade die het land geleden heeft ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De Grieken leenden destijds onder dwang geld uit aan Nazi Duitsland, maar daar zagen ze nooit iets van terug. Ook hebben vele Grieken geleden onder de Duitse bezetting in 1941, waardoor de levering van voedsel ontregeld werd en duizenden Grieken verhongerden. Regeringspartij Syriza maakte een raming van de totale kosten en kwam daarbij uit op het genoemde bedrag van €279 miljard. Dat is veel meer dan de eerdere raming van ongeveer €160 miljard.

Het verhaal van deze oorlogsschuld is al langer bekend, maar nu legt de Griekse regering deze omstreden troefkaart ook werkelijk op tafel om Duitsland onder druk te zetten. De onderhandelingen over de terugbetaling van de Griekse schulden aan Europa en aan het IMF worden hard gespeeld. De Trojka wil niet veel water bij de wijn doen, terwijl Griekenland evenmin gemotiveerd is de broekriem verder aan te halen.

De Griekse minister van Financiën Varoufakis heeft toegezegd dat zijn land alle schulden aan alle schuldeisers wil betalen. Maar als dat echt zo makkelijk was geweest waren de onderhandelingen al eerder afgerond. Hoe dan ook moet Griekenland een reeks aan bezuinigingen doorvoeren om de leningen van het IMF af te lossen. Donderdag moet het land een tranche aflossen aan het IMF, terwijl er bijna geen geld meer in kas ligt. Omdat Griekenland geen eigen munt heeft kan ze letterlijk zonder geld komen te zitten. In dat geval kunnen bijvoorbeeld ambtenarensalarissen en diverse uitkeringen niet meer betaald worden.

De Duitse bondskanselier Merkel wil geen oude wonden openhalen. Ze verwijst naar de compensatieregering die in 1960 ondertekend is, waarmee de geleden schade al werd afgewikkeld.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras And German Chancellor Angela Merkel News Conference

Griekenland wil herstelbetalingen van Duitsland

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders