Griekse afstempeling taboe, maar onvermijdelijk

Nog geen jaar geleden werd Griekenland door Europa gered en moest er Europees belastinggeld aan te pas komen om Griekenland te behoeden voor een faillissement. Nadat de financiële markten het vertrouwen hadden verloren, toen bleek dat Griekenland schulden buiten de boekhouding had gehouden (met behulp van Goldman Sachs), kon Griekenland alleen tegen zeer hoge rente geld lenen. De bailout werd gepresenteerd als de oplossing, maar dat was voorbarig. Het Griekse begrotingstekort bleek vorige week veel hoger te zijn. Afgelopen week hielden de geruchten aan dat Griekenland – ondanks de financiële steun van Europa en het IMF – toch een technisch faillissement moet ondergaan.
John Mauldin zette de berichtgeving op een rij. Zowel in Griekse als in buitenlandse media werd de situatie onder de loep genomen. Volgens Griekse media is er achter de schermen al gesproken over het verlengen van leningen (en die later af te lossen) en ook een afstempeling op leningen behoort tot de mogelijkheden. Wie de berekeningen van het Amerikaanse Citigroup (grafiek) ziet, weet dat deze schuldherstructurering onvermijdelijk is. 
In Brussel heeft men kennelijk de rekensommetjes van Citigroup gemist, want daar heeft men er nog alle vertrouwen in dat Griekenland de schuldproblemen weet op te lossen. Griekenland zou daarmee het eerste land worden met een staatsschuld boven de 150% van het bruto binnenlands product, dat niet failleert. Brussel waarschuwt dat een nieuwe crisis door een Griekse afstempeling meer impact heeft dan de val van Lehman Brothers. Bovendien wil men voorkomen dat andere euro-landen een Griekse afstempeling zullen volgen.   
De financiële markten calculeren een Griekse afstempeling alvast in. Op Business Insider verscheen onderstaande grafiek waarop goed te zien is dat de rente op 2-jaars Grieks schuldpapier hoger is dan net voor de Griekse bailout, en inmiddels de 25% gepasseerd. 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo