De Griekse beurs blijft vandaag en waarschijnlijk ook morgen nog gesloten vanwege ‘technische problemen’, zo meldt Reuters. Al sinds 29 juni is de Griekse beurs gesloten, wat betekent dat beleggers geen aandelen kunnen kopen of verkopen. De handel werd stilgelegd om paniek op de beurs te voorkomen, maar dat is alweer vier weken geleden. De ECB heeft Griekenland al groen licht gegeven om vandaag de beurs te openen, maar de Griekse banken waren daar nog niet op voorbereid.

De ECB wil voorkomen dat mensen hun spaargeld gaan gebruiken om aandelen te kopen, maar de systemen van de Griekse banken zouden daar nog niet op voorbereid zijn. Beleggers mogen alleen aandelen kopen met het geld dat nog op hun beleggingsrekening staat en niet met geld van hun lopende rekening of spaarrekening bij de bank.

Eind juni kondigde de European Securities and Markets Authority een verbod op short selling aan in een poging de speculanten op afstand te houden. Dit verkoopverbod werd overbodig toen op 29 juni besloten werd de beurs volledig dicht te doen.

griekse-beurs

De Griekse beurs blijft nog langer gesloten