Griekse economie kwart gekrompen sinds crisis

De Griekse regering heeft na jaren van bezuinigen eindelijk haar begroting weer op orde, maar daar heeft de bevolking een hoge prijs voor betaald. Salarissen voor ambtenaren en pensioenuitkeringen werden verlaagd en veel Grieken verloren hun baan, met als resultaat een gigantische krimp van de economie. Gecorrigeerd voor de inflatie kromp de economie tussen 2007 en 2012 met een kwart, om vervolgens op dat lagere welvaartsniveau te stabiliseren.

De volgende grafiek laat in één oogopslag dat Griekenland door de bezuinigingen al jaren stagneert, terwijl de Eurozone als geheel en de Verenigde Staten al sinds 2009 weer een bescheiden groei laten zien. Het is nog maar de vraag of Griekenland ooit kan ontsnappen uit deze schuldenberg, want een begrotingsevenwicht alleen is bij lange na niet genoeg om de staatsschuld weer omlaag te krijgen. Die is met een omvang van 180% van het bbp moeilijk houdbaar te noemen.

Is de Griekse schuldencrisis op te lossen met nog meer bezuinigingen en hervormingen? Of is het kwijtschelden van een deel van de schulden op termijn toch niet te voorkomen? En was de Griekse economie sterker uit de crisis gekomen als ze een eigen munt had die ze kon devalueren?

greece-economic-growth

Griekse economie kwart gekrompen sinds crisis (Grafiek via @jsblokland)

greece-government-debt-to-gdp

Griekse staatsschuld als percentage van het bbp (Bron: Trading Economics)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tijdelijk 1000 euro gratis trading fees bij onze favo exchange...

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders