Grootste wereldeconomieën moeten $7,6 biljoen herfinancieren in 2012

Bloomberg heeft een lijst van de elf belangrijkste economieën opgesteld waarvan de overheden opgeteld $7.600.000.000.000 (lees: $7,6 biljoen) aan schulden moeten herfinancieren in 2012. Indien de rentebetalingen erbij worden opgeteld dan komt het totaalbedrag boven de $8 biljoen voor deze elf landen. De lijst wordt aangevoerd door Japan dat ongeveer 4,5 keer de Nederlandse economie moeten lenen en $3 biljoen moet herfinancieren. De Verenigde Staten volgen met $2,78 biljoen en een beetje. In beide landen staat met tussenpozen de geldpers aan om deze leningen te kunnen financieren.

Herfinancieringen overheden 2012
Country    2012 Bond, Bill Redemptions ($) Coupon Payments
Japan                  3,000 billion                  117 billion
U.S. 2,783 billion 212 billion
Italy      428 billion 72 billion
France 367 billion   54 billion
Germany 285 billion 45 billion
Canada 221 billion 14 billion
Brazil 169 billion 31 billion
U.K.            165 billion 67 billion
China            67 billion 41 billion
India          57 billion 39 billion
Russia          13 billion 9 billion

Het paradoxale van deze gigantische schuldenlast (van overheden) is dat deze schulden eveneens een bezitting zijn voor de crediteuren die deze leningen financieren. Zolang deze schulden terugbetaald worden is er niets aan de hand. Echter, zodra blijkt dat deze schuldenlast niet terugbetaald kan worden, dan blijken deze schuldpapieren minder waardevast dan wordt verondersteld en moeten de verliezen door de geldverstrekkers genomen worden. Ofwel via een lagere obligatiewaarde (die hogere rentelasten voor overheden opleveren) of door inflatie en afbetaald worden met valuta van een lagere koopkracht.

Er is weinig fantasie nodig om te beseffen dat de schuldenlast van overheden op een steeds hoger niveau komt te liggen. Hierbij worden schulden weliswaar afgelost, maar die worden opnieuw gefinancierd met leningen en dat betekent dat het saldo van schulden nooit afneemt. In die zin is het huidige geldstelsel er één van onaflosbare schulden: schulden kunnen per saldo niet afgelost worden en nemen alsmaar toe. Dit hebben we onlangs ook voor Nederland vastgesteld, waarbij de totale schuldenlast een expnentieel stijgende groei laat zien.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo