Minder dan de helft van de Amerikanen heeft tenminste $500 achter de hand voor onverwachtse uitgaven, zo blijkt uit een enquête van de website Bankrate onder duizend volwassen Amerikanen. Dat betekent dat de meerderheid afhankelijk is van vrienden, familie of de bank om een dergelijk bedrag te verzamelen. Ondanks het zogenaamde herstel van de economie lukt het een groot deel van de bevolking nog steeds niet om wat geld opzij te zetten voor financiële tegenvallers.

Opvallend is dat jongeren en volwassenen zonder kinderen de financiën het beste op orde hebben. Van deze groepen kan respectievelijk 45% en 43% de onvoorziene uitgaven met gespaard geld bekostigen. Ouders met kinderen vinden het lastiger om een buffer aan te leggen, van deze groep kan 36% een onvoorziene uitgave direct en zonder hulp van anderen betalen. Ouderen van boven de 71 jaar hebben in de Verenigde Staten opvallend genoeg nog de meeste moeite om dit soort rekeningen te betalen. Van deze groep moet 28% aanspraak maken op een creditcardlening.

‘Bijna helft Amerikanen heeft geen $400’

De cijfers van de website Bankrate komen redelijk goed overeen met een eerdere enquête door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Uit een rapport dat in mei 2016 werd vrijgegeven blijkt bijna de helft van de volwassen Amerikanen niet goed voorbereid is op financiële tegenvallers en in de problemen kan komen in een dergelijke situatie. Maar liefst 46% van alle ondervraagden uit het onderzoek moet bezittingen verkopen of geld lenen om een onverwachte rekening van $400 te betalen.

money-pulse-jan-2017-resized

Helft Amerikanen heeft nog geen $500 achter de hand voor onverwachte uitgaven (Bron: Bankrate.com)