Help, de PIIGS krimpen!

De PIIGS-landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje) kunnen niet meer mee komen met de rest van de Eurozone. Dat suggereert althans de volgende grafiek die het GDP van deze vijf probleemlanden afzet tegen het GDP van de volledige Eurozone. Na de introductie van de euro konden deze landen relatief goedkoop lenen, met als resultaat dat hun economie snel groeide. Nu het crisis is blijft de leencapaciteit in deze landen sterk achter. Deflatie is een groter probleem dan inflatie.

Economie van de PIIGS krimpt!

Economie van de PIIGS krimpt! (Bron: Zero Hedge)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Help, de PIIGS krimpen!

  • de dakgoot

    De grafiek ziet er zo zonder de onderste 33 procent inderdaad spectaculair uit. Zerohedge houdt wel van dergelijke framing, maar zo veelzeggend als het lijkt is het eigenlijk niet.

    Beantwoorden
  • Kan iemand mij in detail uitleggen hoe GDP (of BBP) berekend wordt?

    Als ik de afgelopen jaren rondkijk zie ik de huizenprijs al 20 a 30% gedaald zijn, de grote bedrijven inkrimpen of vertrekken, de kleinhandel (was onlangs in Bergen op Zoom en daar stonden de winkels in mainstreet vpoor 10% leeg en voor nog eens 20% te huur of werd er totaal uitverkocht), het aantal faillissementen op recordhoogte, reisbureau’s die sluiten of over de kop gaan, de autoverkoop is 30% gedaald in 5 jaar en toch…..blijft ons GDP/BBP bijna gelijk of hebben we een minimale krimp achter de komma.
    Als we kijken naar het buitenland dan zien we dezelfde taferelen en int zuiden gaat het er nog veel erger aan toe dus ik mag ervan uitgaan dat onze export eea toch niet opvangt?

    Iemand een idee hoe dat ons GDP zo hoog kan blijven?

    Mijn inzien is BBP toch wat we met zijn allen produceren toch?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo