Oudejaarsdag was waarschijnlijk geen feestelijke dag voor de ongeveer tienduizend mensen die werken bij V&D. Op 31 december werd de winkelketen door de rechtbank van Amsterdam namelijk failliet verklaard. Hoe kon het gebeuren dat dit grote prominente warenhuis zo ten onder zou gaan? Ja, de winkels van V&D hebben zich misschien niet genoeg aangepast naar de tijd. En ja, misschien hebben ze kansen gemist met het online aanbieden van artikelen en ondervinden ze hevige concurrentie van nieuwe spelers in de markt. Maar dat is niet het hele verhaal…

In 2011 werd de V&D overgenomen door de investeerders van Sun Capital. Deze investeringsmaatschappij verkocht in korte tijd al het vastgoed waar de V&D warenhuizen in gevestigd waren, waardoor ze in korte tijd veel geld binnen harkten voor hun aandeelhouders. Maar daarmee stegen ook de kosten om de winkelketen draaiende te houden, met als gevolg een jaarlijkse toename van het verlies. Begin dit jaar ging de keten al bijna failliet, maar werd er met een kapitaalinjectie van $47 miljoen door Sun Capital meer tijd gekocht.

Het TV-programma Zwarte Zwanen duikt in het verhaal achter het faillissement van het warenhuis, waar ook Nederlandse pensioenfondsen indirect een rol in speelden.