Hoogleraar Eijffinger: “Opkoopprogramma ECB mislukt”

Het opkoopprogramma van de ECB heeft niet gezorgd voor hogere economische groei in de Eurozone of voor een hogere inflatie, maar wel voor een stijging van de koersen van obligaties en aandelen. Daarmee heeft het stimuleringsprogramma van de centrale bank per saldo weinig opgeleverd voor de reële economie, maar heeft het wel een groot effect gehad op de financiële economie. Dat zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie, in een interview bij de Tilburg University.

Volgens hem hebben vooral de partijen die staatsobligaties kopen hier last van, omdat de prijzen van de obligaties verstoord zijn door een kapitaalmarktrente die kunstmatig verstoord is door de ECB. Nu de centrale bank heeft aangekondigd dat ze haar opkoopprogramma heel geleidelijk zal afbouwen moeten de financiële markten er ook rekening mee houden dat de prijzen van de obligaties weer terug naar de marktprijs zullen bewegen. En dat is een risico, omdat het vooruitzicht van dalende koersen beleggers ervan kan weerhouden om nu obligaties te kopen.

Stimuleringsprogramma ECB overbodig

Volgens Eijffinger had de ECB nooit moeten beginnen met dit stimuleringsprogramma, omdat de economie toch al aan een herstel bezig was en het opkopen van obligaties niet het gewenste effect heeft opgeleverd. Hij merkt op dat de verkiezing van Trump eind vorig jaar veel meer heeft gedaan voor de aandelenmarkt dan het hele opkoopprogramma.

Het ergste is nog dat de ECB haar mandaat heeft overschreden, omdat ze met het opkopen van staatsleningen in het domein van monetaire financiering van overheidstekorten terecht is gekomen. Dat is volgens het Verdrag van Maastricht ten strengste verboden. Daarmee heeft de centrale bank haar eigen geloofwaardigheid en reputatie als onafhankelijke centrale bank ondergraven, aldus de hoogleraar van de Tilburg University.

Geen haast

De ECB lijkt weinig gemotiveerd om het opkoopprogramma snel af te bouwen, zelfs nu de economie in de Eurozone indrukwekkende groeicijfers kan zien. Volgens Eijffinger is dat niet vreemd, omdat ook de centrale bank wel weet dat de prijzen van obligaties en aandelen een flinke klap naar beneden zullen maken op het moment dat ze het stimuleringsprogramma beëindigt. Dat wil niemand meemaken, inclusief de centrale bank zelf niet. Die heeft tenslotte voor een paar duizend miljard aan obligaties op haar balans staan, die ook in waarde zullen dalen bij het stopzetten van het opkoopprogramma en bij een eventuele verhoging van de rente.


Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Hoogleraar Eijffinger: “Opkoopprogramma ECB mislukt”

 • 24 november 2017 om 16:07
  Permalink

  Het gedrag van de €urocraten had alleen tot doel de notoire schuldenlanden bijeen te houden via de €. macht.Immers via de geldmachine kunnen landen in het gareel gehouden worden. Dat hieruit een collaps voortkomt, daar hebben de €urocraten geen boodschap aan. De grote verliezers zijn de bevolking, welke dit nu al merken via een forse inflatie van eerste levens behoeften, welke uiteraard via manipulatie/weging van het indexcijfer ontkent wordt. Ook blijven lonen/inkomsten achter door de lage productiviteit. Ouderen worden stelselmatig via hun pensioen, belasting op spaargeld, erfbelasting en nu via energie belasting verhogingen en recentelijk, belasting op eigen huisje zwaar gepakt.

  Beantwoorden
 • 24 november 2017 om 23:43
  Permalink

  Lukken dan wel mislukken moet je (in elk geval ook) afmeten aan het oorspronkelijke (hoofd)doel: voorkomen dat er overheden en banken om zouden vallen.
  Dat was de context waarin Draghi zijn bekende en effectieve uitspraak deed dat de ECB alles zou doen dat nodig was.
  Ik vind de neveneffecten ook heel kwalijk en zie betere alternatieven.
  Het belangrijkste alternatief om te voorkomen dat er Europese overheden en vervolgens too-big-too-fail banken failliet zouden gaan, was echter effectieve economische politiek op Europese schaal.
  De negatieve neveneffecten van het beleid van de ECB zijn te wijten aan het tekortschieten van de Europese politiek.
  Afgemeten aan het doel dat Mario Draghi zich stelde is het opkoopprogramma gelukt.
  Tegen een te hoge prijs, maar dat lijkt me niet zijn schuld.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.