Zero Hedge hamert al maanden op een belangrijk punt: Amerikaanse bedrijven hebben koffers vol dollars in het buitenland geparkeerd om belastingen in de VS legaal te ontduiken. We hebben het om gigantische bedragen.
Inteationaal wordt dit fenomeen “transfer pricing” genoemd. Dit houdt in het kort in dat bedrijven de rekening sturen naar landen met een hoog belastingtarief en zij opbrengsten sturen naar landen met een zeer laag belastingtarief. Op die manier verkleinen zij hun belastbare inkomsten tot een minimum en ontstaan en maken zij hogere effectieve winsten. Maar zo ontstaan er ook onevenwichtigheden in de belastinginkomsten van landen.
Bloomberg achterhaalde een aantal manieren om die belastingen in Amerika te ontduiken. Die manieren zijn niet erg gunstig voor de Amerikaanse economie.
Wat belangrijker is, is dat Amerikaanse bedrijven meer belang hebben bij transfer pricing en het ontduiken van belastingen dan zij belang hebben bij het investeren in nieuwe activiteiten. Hun winstgevendheid daalt. En Obama? Die is van plan een handje te gaan helpen door “Deadly D” mogelijk te gaan maken.
Let op de laatste zin van een niet te missen analyse op Zero Hedge, de inkomsten uit belastingen voor 2010: inkomstenbelasting van burgers $1,3 biljoen; Amerikaanse bedrijven $160 miljard.