Huizenverkopen VS in januari sterk gestegen, of toch niet?

Het cijfer van de 'New Home Sales' dat vandaag werd vrijgegeven was met 437 duizend op jaarbasis het beste cijfer sinds augustus 2008. Maar de feitelijke huizenverkopen waren in januari slechts 31.000 (waarvan duizend woningen duurder waren dan $750.000). Dat was een toename van 4.000 ten opzichte van de maand ervoor, vergelijkbaar met augustus en lager dan alle maanden van maart tot en met juli 2012.

Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden was de afgelopen maand even goed als augustus van 2008, maar als we die correctie eruit halen blijken deze cijfers sterk te verschillen. Waren er in januari van dit jaar feitelijk 31.000 nieuw verkochte woningen, in augustus 2008 waren dat er nog bijna 40.000. Van de genoemde 31.000 verkochte woningen waren er feitelijk maar 12 duizend voltooid. Ongeveer 10 duizend woningen waren nog in aanbouw en voor bijna 10 duizend woningen moest de bouw nog beginnen.

De feitelijke huizenverkopen (zonder seizoenscorrectie) blijven zwak (Bron: Zero Hedge)

Seizoenscorrectie?

Zero Hedge keek daarom nog eens goed naar de seizoenscorrectie die het Census Bureau toepast op de onderliggende cijfers. Over een periode van negen jaar keek men naar de verandering in het aantal verkochte woningen van december op januari, zowel met als zonder seizoenscorrectie. De laatste rode balk laat zien dat de cijfers sterk naar boven toe zijn aangepast. Dat is opmerkelijk, want voor de crisis werd het cijfer van de nieuw verkochte woningen in januari nog regelmatig neerwaarts bijgesteld. Slechts één keer werd het cijfer naar boven bijgesteld, maar die correctie valt in het niet bij de huidige correctie.

Onderstaande grafieken van Zero Hedge laten zien hoe dit cijfer door de jaren heen gecorrigeerd werd door het Census Bureau.

De seizoenscorrectie in januari was de laatste jaren vrijwel altijd negatief, dit jaar niet (Bron: Zero Hedge)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.