Verschillende aanbieders van hypotheken hebben de hypotheekrente onlangs verhoogd of hebben plannen om dat in de nabije toekomst te doen, zo schrijft het Financieel Dagblad. Het is de eerste renteverhoging na een lange reeks van steeds lagere rentes. Een stijging van de rente verlaagt de leencapaciteit van potentiële huizenkopers en kan op termijn een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de huizenprijzen.

De stijging van de hypotheekrente is het gevolg van de stijgende rente op de wereldwijde obligatiemarkt. Sinds eind september is de rente op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar gestegen van een dieptepunt van -0,03% naar +0,48%. Ook elders in Europa en in de rest van de wereld lopen de rentes snel op. De stijging wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Beleggers vrezen voor meer politieke onzekerheid en een oplopende inflatie en doen daarom staatsobligaties in de verkoop. Ook speelt op de achtergrond een mogelijke renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank mee.

dutch-bond-yield-10yr

Rente op Nederlandse 10-jaars leningen stijgt weer (Bron: Bloomberg)