IDFA documentaire: ‘Ik wil mijn geld terug’

 
Het beleggingsavontuur van Leo de Boer zal veel beleggers bekend voorkomen. In de zoektocht naar het hoogst mogelijke rendement spaarde hij onder andere €30.000 bij Ice Save, de IJslandse spaarbank die later zou omvallen als gevolg van de crisis. Verdampt vermogen in aandelen probeert hij vervolgens zelf snel weer goed te maken, maar het resultaat valt behoorlijk tegen. In de docu worden meer van dit soort financieel leed blootgelegd, waaronder ook een piramidespel van miljoenen euro's uit het Brabantse Deue.
 
In gesprek met deskundigen, beleggers en spaarders legt de Boer de vraag voor waarom wij toch zijn ingegaan op de voorstellen van bankiers en beleggers om zo het hoogst mogelijke rendement na te streven? Ook Jaap Raijmans heeft een bescheiden rol in de documentaire.

Het Inteational Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) biedt een podium aan verschillende documentaires, waarvan ‘Ik wil mijn geld terug’ er één is. De documentaire wordt in december uitgezonden op de publieke omroep, maar is deze week al te zien in Amsterdam. In het FD van afgelopen zaterdag werd ook al aandacht besteed aan deze documentaire. Hier een passage uit dat artikel:

''Het verhaal begint in 2009, wanneer Leo de Boer ‘besmuikt en met een biertje’ aan producent Pieter van Huystee vertelt over de € 30.000 die hij op een IceSave-rekening had gezet. Een inteetrekening van de IJslandse bank Landsbanki Islands, die met ongekend hoge rentes (6,5% in dit geval) Nederlandse spaarders verleidde en snel na de val van Lehman ten onder ging. ‘Daar zit een film in’, zei Van Huystee direct.
 
De documentaire kwam er, getiteld Ik wil mijn geld terug. In de film, die samen met een schare andere op het Inteational Documentary Film Festival Amsterdam (Idfa) ingaat op de impact van de financiële crisis op de levens van gewone mensen, gaat De Boer op zoek naar wat hem dreef richting IceSave en andere onzalige beslissingen om ‘net dat ene procentje meer’ te behalen. Dat brengt hem in contact met andere gedupeerde beleggers, met voormalige bankiers en beleggingsspecialisten.''

In de documentaire gaat Leo de Boer in gesprek met economisch deskundigen en professionele beleggers. Hij legt ze de vraag voor wat het geheim is van succesvol beleggen en wat eigenlijk het verschil is tussen het handelen van individuele beleggers en dat van de banken die de financiële crisis min of meer veroorzaakt hebben. De Boer bezoekt mensen die veel geld hebben zie verdampen met een verkeerde beleggingsstrategie en slachtoffers die miljoenen verloren door een piramidespel of speculatieve handel. De documentairemaker laat zien hoe mensen met financieel verlies omgaan en wat geld en hebzucht betekent in ons leven. Door de financiële crisis is het vertrouwen van veel spaarders én beleggers geschaad.

Deze documentaire zal tijdens de IDFA te zien op de volgende locaties. Voor meer informatie verwijzen we naar de website van de IDFA:

  • Tuschinski (16 november om 19:30)
  • Munt 11 (17 november om 11:00)
  • Brakke Grond Expozaal (21 november om 15:00)
  • Munt 09 (24 november om 15:00)

Kaarten beschikbaar

Marketupdate heeft de beschikking over 50 kaarten voor de première van aankomende vrijdag. Wanneer u de voorstelling wilt bijwonen kunt u tot donderdag een email sturen naar info@marketupdate.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.