IMF stuurt zak geld naar Oekraïne

Het IMF reikt Oekraïne de helpende hand toe en verstrekt een lening die ergens tussen de $14 en $18 miljard zal liggen, zo schrijft Russia Today. Met deze lening wordt een zogeheten ‘default’ voorkomen en kan een deel van de schade van vier maanden ongeregeldheden worden opgevangen. Nu het IMF een deal gesloten heeft komt ook Europa met geld over de brug. De Europese Commissie stelde een noodpakket van €11 miljard samen voor het noodlijdende Oost-Europese land.

Hervormen

Het IMF zegt een leidende rol op zich te nemen in de economische hervorming van Oekraïne, zodat het land in de toekomst in economisch opzicht minder kwetsbaar wordt. “De steun van het IMF in essentieel om aanspraak te kunnen maken op hulp van de EU en de Wereldbank.”  Oekraïne moet veel maatregelen nemen om de economie weer op gang te krijgen. Zo eiste het IMF dat er een einde kwam aan de subsidies op gas, waardoor de energierekening voor de bevolking met ingang van 1 mei met 50% zal stijgen. Volgens het IMF hebben energiesubsidies in 2012 ongeveer 7,5% van het Oekraïense bbp af gesnoept.

Steun

Ook Japan geeft steun aan Oekraïne. Premier Shinzo Abe zei afgelopen maandag dat het land ongeveer $1,5 miljard beschikbaar stelt in de vorm van leningen en subsidies. Dit geld zal gebruikt worden om gebouwen op te knappen en de gezondheidszorg te verbeteren. Rusland was eind vorig jaar het eerste land dat economische steun gaf aan Oekraïne, door $3 miljard aan staatsobligaties te kopen.

In totaal zijn 188 landen lid van het IMF, landen die allemaal een bijdrage leveren aan het noodfonds dat het IMF voor dit soort gevallen kan aanspreken. In 2010 besloot het IMF een hogere bijdrage te vragen, omdat meer en meer landen in de problemen dreigden te komen.

Schulden

Oekraïne heeft een staatsschuld van 40,5% van het bbp, relatief weinig in vergelijking met veel Westerse landen. Maar deze zomer moet een grote lening van $6 miljard afgelost worden, wat ongeveer een derde is van de omvang van de economie. In februari maakte de Oekraïense minister van Financiën de berekening dat er de komende twee jaar $35 miljard aan hulp uit het buitenland nodig is. De valuta van het Oost-Europese land heeft dit jaar al bijna 25% van haar waarde verloren tegenover de Amerikaanse dollar.

Oekraïne krijgt noodhulp van het IMF en de EU

Oekraïne krijgt noodhulp van het IMF en de EU