Het bericht in de krant La Stampa bevestigt opnieuw dat het probleem in Italië zeer serieus wordt genomen. Waar de ECB vooral terughoudendheid laat zien wil het IMF met een bedrag over de brug komen dat de financiële markten opnieuw vertrouwen moet geven. Met €400 to €600 miljard kan Italië respectievelijk 12 en 18 maanden gefinancierd worden, een tijdsbestek waarin de regering van Monti moet werken aan structurele hervormingsmaatregelen om de rijksbegroting gezond te maken en de schuldenlast te verlagen. Ironisch, want een schuldenlast verlagen doe je niet met een paar honderd miljard euro aan nieuwe leningen. Italië zal door Europa en het IMF worden onderworpen aan strenge controles, een methodiek die ook op Griekenland werd toegepast. Echt succesvol was het niet, want Griekenland zit nu al twee jaar in een diepe punt waarin de bevolking het vertrouwen in de regering compleet heeft verloren en doelstellingen keer op keer niet (overtuigend) gehaald worden.

Hoe Italië haar schuldencrisis moet oplossen moet nog onderzocht worden, maar de eerste mogelijke stap is dus het toevoegen van nóg meer schuld aan de ruim €1900 miljard grote staatsschuld die het land momenteel heeft uitstaan (ongeveer 120% van het BBP). Het IMF zal volgens de berichten een lagere rente van 4 tot 5 procent rekenen, soortgelijk met de noodlening die in tranches aan de Griekse overheid wordt uitgekeerd. Het is onduidelijk welke looptijd dit noodkrediet heeft, waarschijnlijk gaat het om een langlopende lening die pas over 10, 20 of nog meer jaren volledig terugbetaald moet worden. Lenen op de kapitaalmarkt is voor Italië steeds moeilijker, want voor de laatste obligatieveiling met 2-jaars staatspapier eisten beleggers een vergoeding van 7,8%.

ECB werkt samen met IMF

Volgens de Oostenrijkse krant Der Standard zou de ECB een voorschot kunnen doen voor de noodlening, die vervolgens volledig door het IMF kan worden gegarandeerd. Op die manier loopt de ECB minder risico, omdat het IMF de verantwoordelijkheid zal oveemen van het uitbetalen en het innen van het nieuwe noodkrediet. De weerstand van Duitsland, de tegen politieke inmenging van de ECB is, zou volgens de Italiaanse krant La Stampa op deze manier omzeild kunnen worden.

De Europese Unie en de ECB hebben reeds 'experts' naar Italië gestuurd die de Italiaanse overheidsfinanciën tegen het licht zullen houden. Ook het IMF zal binnenkort een team van toezichthouders richting het geplaagde land sturen. De regering van Mario Monti zou al een aantal maatregelen op papier hebben gezet die gezamenlijk €15 miljard moeten opleveren, zo bericht de Italiaanse krant Il Sole 24. Enkele maatregelen zijn de verhoging van de BTW, extra huizenbelasting en meer privatisering van overheidsdiensten.

Christine Lagarde van het IMF moet Italië volgens laatste geruchten voorzien van noodkrediet

Vreemde ontwikkelingen op de balans van de FED

We moeten niet vergeten dat het IMF eerst goedkeuring nodig heeft van het Amerikaanse congres voordat het de veranderingen kan doorvoeren die nodig zijn om Italië te helpen, zo bericht Zero Hedge. Het IMF is op dit moment slecht gekapitaliseerd en heeft dus meer reserves nodig om garant te kunnen staan voor de geplande noodlening aan Italië. Daarom moest het onlangs twee nieuwe kredietfaciliteiten opzetten, waarvan de details zijn terug te vinden in dit artikel.

Opvallend genoeg vallen de plannen van het IMF om Italië te helpen met een noodkrediet samen met een grote verschuiving op de balans van de Federal Reserve. Aan de hand van data van de FED heeft Zero Hedge een grafiek samengesteld die laat zien hoeveel dollars er geparkeerd staan onder het kopje 'Other deposits'. In de afgelopen week nam deze balans toe naar ruim $115 miljard, tegenover iets meer dan $27 miljard een week eerder. Dat is een ongekende toename van $88 miljard, die waarschijnlijk is weggesluisd van de algemene reserves van de Federal Reserve (die zakten met $86 miljard van $1.575 naar $1.489 miljard).

Zero Hedge ging op onderzoek uit en kwam op de St. Louis FED website de verklaring van de 'Other' deposito's tegen:

Other deposits at Federal Reserve Banks include balances of inteational and multilateral organizations with accounts at FRBNY, such as the Inteational Monetary Fund, United Nations, Inteational Bank for Reconstruction and Development (World Bank); the special checking account of the ESF (where deposits from monetizing SDRs would be placed); and balances of a few U.S. govement agencies, such as the Fannie Mae and Freddie Mac.

Eerder werd bekend dat het genationaliseerde Fannie Mae voor $7,8 miljard aan nieuw geld nodig had om het hoofd boven water te houden, geld dat zoals hierboven te lezen is ook van de 'Other deposits' komt. Het resterende gedeelte van die $88 miljard verschuiving op de balans van de FED kan bedoeld zijn voor het IMF, dat voor een nieuwe noodlening aan Italië extra onderpand nodig heeft.

Harde bewijzen zijn niet te vinden, maar ook als het geld niet voor het IMF is bedoeld is dat geen goed nieuws. In dat geval kan de grote verschuiving op de balans aangeven dat Fannie Mae in grote problemen zit en veel meer geld nodig heeft dan de genoemde $7,8 miljard.

De ''Other deposits'''van de Federal Reserve namen afgelopen week toe met $88 miljard. Is het een injectie voor het IMF?