Door: Frank Knopers

De Indiase handelsorganisatie MMTC (Minerals and Metals Trading Corporation) wil in 2011 en 2012 opnieuw grote aankopen doen van fysiek zilver en goud om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Het bedrijf, dat in handen is van de Indiase overheid, handelt sinds 1963 wereldwijd in verschillende soorten grondstoffen waaronder edelmetalen. Zo heeft Ved Prakash, marketing director van MMTC, donderdag bekend gemaakt 350 ton aan goud en 1.200 ton aan zilver te willen importeren gedurende 2011 en 2012. Eind 2009 kocht India al 200 ton goud van het IMF, maar naast de officiële de officiële vraag is de behoefte aan goud onder de Indiase bevolking nog niet gestild.

India is op dit moment al de grootste importeur van zowel goud als zilver, en blijft China vooralsnog voor als het aankomt op de afname van edelmetalen. Omdat de binnenlandse productie volstrekt onvoldoende is en omdat steeds meer Indiërs over de financiële middelen beschikken stijgen de  goud- en zilververkopen. Het gaat hierbij niet alleen om sieraden, maar ook om munten en baren die voor relatief lage premies boven de spotprijs worden verhandeld.

Volgens Ved Prakash zal de import van fysiek goud dit jaar met 40% stijgen, wat sterk samenhangt met de behoefte aan een veilige haven in economisch onzekere tijden. In het tweede kwartaal, dat liep van april t/m juni, kocht MMTC al 45 ton goud in, bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De snelle stijging van de zilverprijs heeft ook de aandacht getrokken van de Indiase bevolking, want ook naar het zogeheten ‘poor man’s gold’ is nu veel vraag. Zilver wordt in India veel gebruikt voor juwelen en geschenken. Door het krappe aanbod van fysiek zilver hebben de prijzen in India een recordhoogte bereikt.

Bronnen:
http://www.commodityonline.com/news/India-to-import-350-tons-of-gold-1200-tons-of-silver-40594-3-1.html
http://www.z24.nl/economie/artikel_102773.z24/IMF_verkoopt_200_ton_goud_aan_India.html