Inflatie daalt naar 2,8%

De inflatie in Nederland is in de maand augustus gezakt naar 2,8%, zo schrijft het CBS. Dat is een verbetering ten opzichte van juli, toen de prijzen nog 3,1% hoger waren dan een jaar eerder. In augustus zorgde vooral de lagere benzineprijs (bijna 2 cent minder dan juli) voor een lagere consumentenprijsindex. Ook had de prijsontwikkeling van kleding en van pakketverzendingen naar het buitenland een drukkend effect op de inflatie.

Met 2,8% inflatie zit Nederland ver boven het gemiddelde van de Eurozone (1,3%) en de zachte limiet die de ECB nastreeft (2%). De hoge inflatie is het gevolg van een BTW verhoging in oktober vorig jaar. Daardoor zijn de prijzen van alle producten en diensten die onder het hogere BTW-tarief vallen opeens 2% duurder geworden. In oktober loopt deze lastenverzwaring weer uit de cijfers, waardoor de inflatie waarschijnlijk weer ruim onder de 2% zal uitkomen. De Nederlandsche Bank benadrukte onlangs nog dat de hoge inflatie in Nederland een tijdelijk fenomeen is.

Inflatie Nederland in augustus

Inflatie Nederland in augustus

Grootste huurstijging sinds 1994

De inflatie is weer iets gezakt, maar dat wil niet zeggen dat de consument meer koopkracht heeft gekregen. Het CBS maakte vandaag ook bekend dat de woninghuren in juli met gemiddeld 4,7% zijn gestegen, de grootste huurstijging sinds 1994! De huurder betaalt dit jaar gemiddeld veel meer dan voorgaande jaren, omdat de overheid de verhuurders meer ruimte heeft gegeven om de huur op te schroeven. Vooral huishoudens met hogere inkomens die huren bij woningbouwcorporaties betalen veel meer huur dan vorig jaar. Tussen 2001 en 2012 was de huurstijging gemiddeld 0,3 procentpunt hoger dan de inflatie van het voorgaande jaar, maar in juli 2013 was de gemiddelde huurstijging 2,2 procentpunt hoger dan de inflatie van vorig jaar. Het is voor het eerst sinds 1996 dat het verschil tussen de huurstijging en de inflatie in het voorliggende jaar meer dan 2 procentpunt bedraagt, zo schrijft het CBS.

Ontwikkeling huur en inflatie in NederlandOntwikkeling huur en inflatie in Nederland

(Foto muntgeld van Niek Wolfkamp)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Inflatie daalt naar 2,8%

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders