Irak oorlog kost Amerikaanse belastingbetaler $4 biljoen

In 2003 besloten de Verenigde Staten voor de tweede maal in vijftien jaar het Irak van Saddam Hoessein binnen te vallen. Irak maakte in de ogen van de Amerikaanse overheid samen met Iran en Noord-Korea deel uit van de axis of evil. De Verenigde Staten verantwoorde de inval met “bewijs” voor massaveietigingswapens en overduidelijke connecties met terroristische anti-westerse organisaties. De Verenigde Staten hadden de nobelheid de wereld van het gevaar te ontdoen en democratie naar Irak te brengen. 

Meer dan acht jaar later blijkt dat er geen sprake was van massaveietigingswapens en is er nog steeds geen sprake van een veilige werkende democratie in Irak. De Amerikaanse belastingbetaler werd wederom door haar eigen overheid een oorlog ingeluisd en krijgt nu de rekening gepresenteerd.
 
Bij de aanvang van de Irak oorlog projecteerde het Amerikaanse ministerie van defensie dat een oorlog en bezetting van Irak tussen de $50 en $80 miljard zou gaan kosten. Een economische adviseur van het Witte Huis werd in 2002 ontslagen toen hij suggereerde dat een oorlog met en bezetting van Irak $200 miljard zou gaan kosten. 
 
De directe kosten van de oorlog komen uit rond de $800 miljard. Dat is al meer dan tien keer wat het ministerie van defensie had geprojecteerd Er zijn echter nog veel hogere indirecte kosten. Dit zijn onder andere de rentelasten van het geld dat geleend is om de oorlog te financieren, de kosten om militaire basissen aan te houden in Kuweit, Qatar en Bahrein om Irak te verdedigen of opnieuw te bezetten bij het falen van de Iraakse overheid, kosten om particulieren in te huren om Amerikaanse eigendommen in het land te beschermen en de kosten om het Iraakse leger te trainen. Daar komen de kosten voor de zorg van de meer dan 2 miljoen veteranen nog bij. 
 
De constante ontwikkeling van de gezondheidszorg zorgt ervoor dat steeds meer soldaten wonden die ze op het slagveld oplopen overleven. De zorg die volgt kan echter levenslang zijn en hoge kosten hebben. In Irak raakte meer dan 32,000 soldaten gewond. Samen met de gewonden uit Afghanistan zijn dit er zelfs 47,000. Volgens conservatieve voorspellingen zal de zorg voor veteranen de Amerikanen minstens $1,000 miljard gaan kosten. De kosten voor de Vietnam veteranen piekte pas dertig a veertig jaar na de oorlog. Het zit er daarom ook in dat de hoge kosten voor de Irak veteranen nog decennia lang gevoeld gaan worden. 
 
In totaal heeft de Irak oorlog de Amerikaanse belastingbetaler ongeveer $4.000 miljard gekost. Over een periode van 50 jaar komt dit neer op $80 miljard per jaar oftewel 1% van het Amerikaanse Bruto Binnenlands Product (BBP). De kosten lijken zo mee te vallen maar $4 biljoen is één derde van de totale staatsschuld van de Verenigde Staten. Het aangaan van de Irak oorlog heeft ervoor gezorgd dat de Amerikaanse schuld momenteel al 100% van het BBP bedraagt. De kosten van de Irak oorlog zullen nog decennia lang door de Amerikaanse belastingbetaler worden gevoeld.

Bron:
Market Watch

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo