De Ierse overheid staat het water aan de lippen. Zij kan nauwelijks de belastingopbrengsten verhogen en wil pertinent de vennootschapsbelasting van 12,5% niet verhogen. Dat zou veel buitenlandse ondeemingen ertoe bewegen om Ierland te verlaten en dat zal weinig goeds betekenen voor de werkgelegenheid. Om de Ierse werkgelegenheid te stimuleren is de Ierse overheid van plan om een aantal belastingen te verlagen die per saldo banen moet gaan opleveren. Zo wordt een extra BTW-tarief ingevoerd van 9% voor horeca en wordt de toeristenbelasting verlaagd.
Dit moet de relatief arbeidsintensieve toeristenindustrie stimuleren. Maar om deze wijzigingen te realiseren moeten elders de belastingen omhoog. De Ierse overheid gaat daarom tijdelijk een belasting van 0,6% heffen op het vermogen in de Ierse pensioenkassen. Het afromen van de pensioenreserves levert de Ierse staat jaarlijks zo'n €470 miljoen op. Het doet denken aan het kwartje van Kok. Dat werd in 1991 ook als tijdelijk gepresenteerd.
De Ierse overheid belooft plechtig dat het om een tijdelijke belasting gaat en stelt bovendien dat de private pensioenfondsen jarenlang belastingvoordelen hebben ontvangen (lees: zij werden niet door de overheid belast) en moeten nu geen moord en brand roepen. 
Dat het in Ierland niet goed gaat is duidelijk. Het afromen van pensioenfondsen is nu eenmaal een teken aan de wand dat het probleem nijpend is. Afgelopen weekend vertelde een minister – anoniem – dat Ierland binnen drie jaar haar schulden zal moeten gaan herstructureren. Bovendien verscheen er een veietigende analyse van hoogleraar Morgan Kelly over de totstandkoming van de Ierse bailout.
 
Hij stelt dat de ECB Ierland als voorbeeld heeft gebruikt om Spanje de schrik op het lijf te jagen. Daarbij is het Ierse bankenprobleem gelaten voor wat het is en heeft de ECB de Ierse belastingbetaler gedwongen volledig garant te staan voor de schulden van de Ierse banken; een recept dat een Iers faillissement gegarandeert. Saillant detail is dat volgens Kelly een herstructurering van ruim €30 miljard aan onverzekerde leningen aan het Ierse bankwezen – gesteund door het IMF – werd getorpedeerd door niemand minder dan de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner. Het belang van banken prevaleert nu eenmaal boven dat van belastingbetalers.