De Italiaanse bank Monte Dei Paschi verkeert nog steeds in moeilijkheden, zo schrijft de Wall Street Journal. Spaarders halen hun geld weg, terwijl de koers van het aandeel op de Italiaanse beurs vorige week met meer dan 40% zakte tot een dieptepunt van €0,51. Sinds het begin van dit jaar hebben de aandelen van de oudste bank ter wereld al 58% van hun waarde verloren.

monte-dei-paschi-di-sienaMonte dei Paschi die Siena wist de afgelopen twee jaren €8 miljard aan vermogen aan te trekken, waarvan de helft gebruikt is om een lening bij de overheid af te lossen. De kapitaalbuffer van de bank is nu ongeveer €1,6 miljard, maar het is de vraag of dat genoeg is om een nieuwe crisis te overbruggen. In de eerste helft van 2015 boekte de bank nog een nettowinst van €194 miljoen, maar in het derde kwartaal was er een nettoverlies van €109 miljoen. De grote hoeveelheid slechte leningen maakt de Italiaanse bankensector kwetsbaar.

Beleggers kijken door het slechte sentiment op de aandelenmarkt weer kritisch naar de balansen van Italiaanse banken. Ook andere banken zoals Unicredit, Banco Popolare en Ubi Banca gingen vorige week hard onderuit op de Italiaanse beurs. Hieronder ziet u de koersontwikkeling van de verschillende bankaandelen over de afgelopen maand, afgezet tegen de Italiaanse FTSE index.

italian-banks-down

Bankaandelen in Italië gingen weer hard onderuit (Grafiek van Bloomberg)

TIP: Goudstandaard heeft in samenwerking met Slimbeleggen een handige goudgids samengesteld. In deze goudgids heeft Goudstandaard doorgerekend wat de optimale weging is voor goud binnen uw beleggingsmix. Meer weten? Klik hier om het rapport te downloaden!