Italiaanse banken zuigen zich vol met staatsobligaties

In februari 2013 groeide de totale blootstelling aan Italiaanse staatsobligaties in de bankensector van het land naar een record van €351,6 miljard. Dat meldt Reuters op basis van cijfers van de Italiaanse centrale bank. Het is een fractie meer dan in januari, toen er €350,77 miljard aan schuldpapier van de eigen overheid op de balans van de totale Italiaanse bankensector stond.

Zero Hedge dook in het archief van de Italiaanse centrale bank en bouwde een grafiek van de totale blootstelling aan Italiaanse staatsschulden in het banksysteem. Tussen begin 2008 en eind 2011 verdubbelde deze positie van ongeveer €100 naar meer dan €200 miljard. Toen de rente op Italiaanse staatsobligaties eind 2011 hard begon te stijgen reikte de bankensector de helpende hand toe. Iets meer dan een jaar verder is de totale staatsschuld van Italië in handen van haar eigen bankensector weer €150 miljard hoger en staat het totaal op €350+ miljard.

LTRO?

De grootschalige aankopen van staatsobligaties houdt mogelijk verband met het LTRO programma van de ECB. In twee fasen (december 2011 en februari 2012) konden Europese banken honderden miljarden lenen in ruil voor onderpand zoals Italiaanse, Spaanse, Griekse en Portugese staatsobligaties.

Italiaanse banken stoppen zich vol met staatsobligaties uit eigen land (Bron: Zero Hedge, Bank of Italy)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders