Italië hoopt op verlenging stimuleringsprogramma ECB

De Italiaanse regering hoopt dat de ECB nog iets langer doorgaat met haar stimuleringsprogramma, omdat men vreest dat speculanten op de obligatiemarkt hun pijlen zullen richten op het Italiaanse schuldpapier. De secretaris van de Italiaanse ministerraad, Giancarlo Giorgetti, zei in een interview met de krant Il Messaggero dat het land geloofwaardig moet zijn om het vertrouwen van beleggers te winnen. Na de ramp met het instorten van de brug in Genua moet Italië mogelijk meer geld uitgeven aan infrastructuur, zo verklaarde Giorgetti.

De ECB maakte afgelopen zomer bekend dat ze nog dit jaar haar stimuleringsprogramma volledig wil afbouwen. In oktober wordt het opkoopprogramma teruggeschroefd van €30 naar €15 miljard per maand, om vervolgens in december terug te gaan naar nul. Dat betekent overigens niet dat de centrale bank helemaal stopt met het opkopen van schuldpapier, omdat de opbrengsten van afgeloste staatsleningen voor onbepaalde tijd geherinvesteerd worden.

Italië wil meer geld uitgeven

De Italiaanse regeringspartijen hebben eerder al kenbaar gemaakt dat ze de Europese begrotingsregels niet als een harde eis zien en dat ze hun begrotingsbeleid daar niet op aan zullen passen. Buiten Italië werden deze uitspraken niet in dank afgenomen, omdat de begrotingsregels juist bedacht zijn om een schuldencrisis in de Eurozone te voorkomen.

Giorgetti verwacht dat de Europese Unie positief staat tegenover een verhoging van de overheidsuitgaven van Italië, indien dat geld gebruikt wordt om de infrastructuur in het land te verbeteren. De vorige Italiaanse regering wist het gat in de begroting bijna te dichten (0,8% tekort), maar dat tekort zal onder leiding van de nieuwe regering weer worden opgeschroefd tot 1,7% van het bruto binnenlands product. Naast het verhogen van de uitgaven zijn er ook plannen om de belastingen verlagen.

Door de staatsschuld verder op te laten lopen komt er naar schatting €15 miljard extra in de Italiaanse economie. Dat zal een impuls geven aan het consumentenvertrouwen en de werkgelegenheid, maar het is nog maar de vraag hoe obligatiebeleggers op deze plannen zullen reageren. Sinds het aantreden van de nieuwe regering is de rente op het Italiaanse schuldpapier substantieel gestegen, van ongeveer twee naar drie procent voor leningen met een looptijd van tien jaar.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.