Italië kan gratis geld lenen

Italië heeft deze week voor het eerst in de geschiedenis een staatsobligatie met een looptijd van twee jaar met een negatieve rente op de markt gebracht. De staat wist in totaal €1,75 miljard op te halen tegen een rente van -0,023%. Daarmee treedt Italië toe tot de groep landen die gratis geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt, een groep waar ook Duitsland, Frankrijk en Zwitserland toe behoren.

Het is bijna niet voor te stellen dat Italië ruim drie jaar geleden nog in grote problemen verkeerde. De rente op 10-jaars staatsobligaties steeg toen snel richting de kritieke grens van 7% klom. Het land werd door haar extreem hoge publieke schuldenlast van meer dan 100 procent in één adem genoemd met onder andere Portugal, Spanje, Griekenland, de zogeheten PIIGS-landen.

Draghi helpt Italië uit de brand

De grote ommekeer is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan Mario Draghi. In de zomer van 2012 wist hij de obligatiemarkt te kalmeren met zijn ‘whatever it takes’ belofte. De nog lagere rente, het TLTRO programma en zelfs het direct opkopen van staatsobligaties sinds het begin van dit jaar hebben allemaal hun bijdrage geleverd om het sentiment op de obligatiemarkt 180 graden te doen kantelen.

italy-bond-yield

Rente op Italiaanse 2-jaars obligaties voor het eerst negatief (Bron: Investing.com)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Italië kan gratis geld lenen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders