Japan geeft gouden en zilveren munten aan kopers staatsobligaties

Om in aanmerking te komen voor de herdenkingsmunten moeten beleggers hun staatsobligaties tenminste drie jaar in de portefeuille houden, waarvoor ze overigens een jaarlijkse vergoeding krijgen van 0,05 procent. De overheid heeft het geld nodig voor de wederopbouw van gebieden die zijn getroffen door de aardbeving en de tsunami van 11 maart. Bij aankoop van 10 miljoen yen (€96.000) aan obligaties geeft de overheid één gouden herdenkingsmunt mee. De munt bevat 15,6 gram aan puur goud (0,55 troy ounce) en vertegenwoordigd daarmee een waarde van omgerekend €650 tot €700 tegen de actuele goudprijs. Stijgt de goudprijs de komende jaren, dan komt dat ten goede aan het rendement voor de belegger die de obligaties gekocht heeft.

Ook kleinere beleggers krijgen een presentje, want bij aankoop van 1 miljoen yen (€9.600) aan Japans staatspapier ontvangen ze een zilveren herdenkingsmunt met een gewicht van 1 troy ounce (31,1 gram). Een dergelijke munt heeft vandaag de dag een waarde van ongeveer €30, maar zal bij een stijging van de goudprijs of bij een verzwakking van de Japanse valuta natuurlijk meer waard worden. De Japanse minister van Financiën, Jun Azumi, heeft zelf al het goede voorbeeld gegeven. Hij zal voor 1 miljoen aan Japanse yen inruilen voor staatsobligaties en krijgt daar dus ook een zilveren munt voor. De gouden en zilveren munten worden geleverd bij obligaties die vanaf maart volgend jaar worden uitgegeven.

Het Japanse ministerie van Financiën geeft de gouden en zilveren herdenkingsmunten uit zo lang als de voorraad strekt. Alle beleggers krijgen in ieder geval een dankbrief van de minister zodra ze zich hebben ingeschreven voor het aankopen van staatsobligaties. Deze brief liet de minister dan ook zien aan verslaggevers als bewijs van zijn aankoop. Ook kabinetslid Osamu Fujimura zou zich ingeschreven hebben voor de obligaties, maar het is niet duidelijk voor welk bedrag.

Oude Japanse staatsobligatie met looptijd van 30 jaar

De rente op Japanse staatsobligaties daalt al sinds 1990 en stond een tijdje onder de 1% (klik voor grotere versie)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo