Japanse Nikkei opnieuw hard onderuit: -5,15%

Door de fiscale stimulering van de regering Abe en de monetaire stimulering van de Bank of Japan heeft de Nikkei index vleugels gekregen. In een half jaar tijd steeg de index met 85%. Beleggers klampen zich vast aan de verbeterde groeicijfers voor de Japanse economie en het exportvoordeel van een zwakkere yen. De yen is het afgelopen half jaar meer dan een kwart goedkoper geworden ten opzichte van de dollar.

Het komt niet vaak voor dat de aandelenmarkt in een ontwikkelde economie zo hard omhoog gaat. JP Morgan maakte een tabel van alle beursrally’s die in zes maanden tijd meer dan 70% rendement opleverden (zie tweede afbeelding). De tabel laat zien dat de meerderheid van deze aandelenrally’s al vrij snel aan hun einde kwamen.

De lagere waardering van aandelen valt niet te verklaren door een voorkeur voor Japanse staatsobligaties. De laatste grafiek laat zien dat de rente op een 10-jaars staatsobligatie nog steeds op een verhoogd niveau van ongeveer 0,9% staat. Dat lijkt nog steeds weinig, maar het is wel de helft meer dan de 0,6% die Japan een maand betaalde op nieuwe leningen.

Nikkei is al 14% gezakt vanaf de piek (Bron: Bloomberg)

JP Morgan maakte een tabel van alle aandelenrally’s van 70% in zes maanden (via Zero Hedge)

Ook op de obligatiemarkt gaat het trouwens niet goed. Rente op 10-jaars Japanse staatsobligaties richting de 1%

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.