Jeugdwerkloosheid Europa opgelopen tot niveau van een depressie

De hoge werkloosheid onder jongeren is één van de vele indicatoren die laat zien dat we ons in een grote financiële crisis bevinden. Toch is dit ook een zeer belangrijke indicator, die een fundamenteler probleem laat zien dan dalende aandelenkoersen, gekunstelde inflatiecijfers en de ramingen over de verwachtte economische groei. Een groeiende groep jongeren die zonder werk komt te zitten raakt de samenleving direct, omdat werk de basis is waarop jongeren hun verdere leven kunnen bouwen en waarmee ze kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud.

Onderstaande grafieken, afkomstig van Economics in Pictures (de eerste) en Zero Hedge (de tweede) laten beide zien dat de situatie vooral in Griekenland en Spanje zorgelijk is, maar dat ook veel andere Europese landen met een stijgende werkloosheid te maken hebben. Een situatie die in het beste geval een bodem zaait voor onvrede en protest (Occupy beweging?), maar die ook kan excaleren in geweld en extremistische opvattingen. De crisis moet ergens een oorzaak hebben, waardoor de woede zich richt tegen alles wat als zondebok aangemerkt kan worden. Of dat nou de overheid is, de hebzuchtige bankiers, de grote machtige bedrijven of de illusie van democratie, een protestbeweging die zich hiertegen verzet zal de jongeren niet dichter bij een oplossing brengen.

De eerste grafiek hieronder laat trouwens ook zien hoe er een verschuiving plaatsvindt van de werkgelegenheid naar de sterke landen toe. Tegenover de stijgende werkloosheid in Spanje, Griekenland, Portugal, Italië en het Verenigd Koninkrijk staat een opmerkelijke daling van de werkloosheid in Duitsland. Daar is de werkloosheid momenteel lager dan in 2008, voorafgaand aan de crisis. Daarmee vormt Duitsland een uitzondering op de regel. De vraag is dan of de werkgelegenheid in Duitsland ook rechtstreeks is weggesnoept bij andere landen. Die indruk krijgen we namelijk wel, als we op het jouaal horen dat er Spanjaarden en Italianen naar Nederland komen om hier werk te vinden. Ook Nederland heeft een relatief lage werkloosheid ten opzichte van de rest van Europa.

Afbeelding van Economics in Pictures

Afbeelding van Zero Hedge laat nieuwste data zien

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo