Jim Rickards: “Goudreserves zijn als pokerchips in volgende crisis”

Volgens Jim Rickards, bekend van de boeken ‘Currency Wars‘ en ‘The Death of Money‘, zal goud een belangrijke rol spelen in de hervorming van het wereldwijde financiële systeem. Dat is de reden waarom opkomende grootmachten als China en Rusland de laatste jaren zoveel goud kopen. Ook deze landen willen goed gepositioneerd zijn als de onderhandelingen over een nieuw internationaal monetair systeem beginnen.

Goud/bbp ratio

Rickards houdt als vuistregel aan hoeveel goud een land heeft ten opzichte van het bbp. De 19 landen van de Eurozone hebben gemiddeld 4% van hun bbp in goud, terwijl de Verenigde Staten 2,7% hebben. Ook Rusland heeft een goudvoorraad van 2,7% van het bbp. Volgens Rickards heeft China inmiddels meer dan 4.000 ton goud verzameld en probeert ook dit land haar goud/bbp ratio te verhogen.

Wanneer het dollarsysteem vastloopt zullen centrale banken terugvallen op de reserve waar men dan het meeste vertrouwen in heeft, namelijk de goudvoorraden. De opkomende markten zijn al aan het voorsorteren op dit scenario, door meer goud aan te houden.

In een artikel op MarketWatch zegt Rickards dat hij een nieuwe conferentie zoals Bretton Woods verwacht, waarin landen zullen praten over de toekomst van het monetaire systeem. In deze context fungeren de goudvoorraden van landen volgens hem als pokerfiches aan de pokertafel. Landen die de grootste goudvoorraden hebben zullen de meeste zeggenschap hebben in de totstandkoming van een nieuw monetair stelsel. De landen met een lage goud goud/bbp ratio, zoals het Verenigd Koninkrijk en Japan (beide 0,7%) zullen in deze onderhandelingen een veel kleinere rol spelen.

thenewcaseforgoldThe New Case for Gold door Jim Rickards

Deze maand verschijnt het nieuwste boek van Jim Rickards, getiteld ‘The New Case for Gold‘. In dit boek werkt hij het hierboven genoemde scenario verder uit en legt hij uit waarom ons nog een veel grotere financiële crisis te wachten staat dan die van 2008. Klik hier om het boek te bestellen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders