Klaas Knot: “ECB kan stimulering snel afbouwen”

Volgens Klaas Knot kan de ECB binnen twaalf maanden haar stimuleringsprogramma afbouwen en de rente weer verhogen. Volgens de president van de Nederlandsche Bank zien de economische vooruitzichten van de Eurozone er weer beter uit en is het gevaar van deflatie duidelijk geweken.

Door de verbeterde economische vooruitzichten is de noodzaak verdwenen om vast te houden aan onconventionele maatregelen als het opkoopprogramma en de negatieve rente, zo verklaarde Klaas Knot tijdens de presentatie van het jaarverslag van de centrale bank. “Het is voor mij overduidelijk dat de volgende beslissing over het opkoopprogramma moet zijn om deze af te bouwen om stop te zetten.”

Klaas Knot heeft zich van begin af aan zeer kritisch uitgelaten over het monetaire beleid van de ECB, in het bijzonder het opkopen van staatsobligaties. Daarmee zoekt de centrale bank de grenzen van het mandaat op en ontstaat het gevaar dat overheden van de lidstaten onvoldoende inspanning leveren om hervormingen en bezuinigingen door te voeren.

Stimuleringsprogramma

Met ingang van april is het opkoopprogramma verlaagd van €80 naar €60 miljard per maand, zoals in december werd aangekondigd. Maar Knot sluit niet uit dat het stimuleringsprogramma sneller wordt afgebouwd. “Als we op een bepaald moment het gevoel krijgen dat het monetaire beleid achterloopt, dan kunnen we tegelijkertijd taperen en de rente verhogen.”

Als lid van het rentecomité van de ECB zal Klaas Knot zijn pleidooi houden voor een snellere afbouw van het stimuleringsprogramma. Dat zou in een tempo van €10 miljard per maand afgebouwd kunnen worden, vergelijkbaar met de aanpak van de Federal Reserve.Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *