Kredietscore miljoenen Amerikanen versoepeld

De drie grootste kredietbureau’s in de Verenigde Staten gaan de kredietscores van miljoen Amerikanen versoepelen, omdat er in veel gevallen onterecht een negatieve beoordeling zou zijn afgegeven. Naar verwachting krijgen 12 miljoen consumenten (ongeveer 6%) een hogere kredietstatus, waardoor ze makkelijker geld kunnen lenen en waarschijnlijk ook meer geld kunnen lenen.

Credit Card / Gold & PlatinumIn de Verenigde Staten zijn drie grote kredietbureau’s die schulden en betalingsachterstanden van Amerikanen registreren, net zoals het BKR dat doet in Nederland. Het komt niet vaak voor dat deze bureau’s de scores aanpassen, maar nu zijn ze door aanpassing in de wetgeving genoodzaakt om een aantal slechte kredietregistraties uit de boeken te schrappen.

Aantekeningen die onvolledige informatie bevatten over de consument komen te vervallen, wat in de praktijk betekent dat de kredietstatus van veel Amerikanen van het ene op het andere moment zal verbeteren.

Door de wijzigingen verdwijnen negatieve registraties als gevolg van achterstallige betalingen van sportscholen, bibliotheekboetes en verkeersboetes uit de kredietscores van Amerikanen. Ook verdwijnen negatieve noteringen van medische kosten die men kon verhalen op de zorgverzekeraar.

Meer schulden

Het wegstrepen van negatieve kredietregistraties zorgt ervoor dat meer mensen geld kunnen lenen voor grote aankopen, zoals een huis of een auto. Dat zal de economie een nieuwe impuls geven, maar het is nog maar de vraag of dat een wenselijke ontwikkeling is. Volgens LexisNexis Risk Solutions, een bedrijf dat cijfers aanlevert aan kredietbureau’s en kredietverstrekkers, blijken consumenten met een negatieve notering twee keer zo vaak niet in staat hun schulden af te lossen.

“Deze maatregel zorgt ervoor dat mensen met een slechte kredietscore kredietwaardiger lijken dan ze zouden moeten zijn. Het feit dat bepaalde beoordelingen zijn verwijderd en dat daardoor de kredietscore verbeterd is wil niet zeggen dat deze consumenten op magische wijze een kleiner kredietrisico vormen”, zo verklaarde kredietspecialist John Ulzheimer tegenover de Wall Street Journal.

Het versoepelen van de kredietscores doet denken aan de situatie van tien jaar geleden, toen de kredieteisen voor Amerikanen ook erg soepel waren. Zelfs mensen zonder een stabiel inkomen en met schulden konden in die tijd een huis kopen, omdat de gedachte was dat de huizenprijzen alleen maar konden stijgen.

Dat pakte rampzalig uit toen de kredietbubbel niet meer verder groeide en de huizenprijzen niet meer stegen. De vastgoedmarkt liep goed vast en door de derivatisering van hypotheken brak er ook een grote financiële crisis uit. Gaan we dezelfde fouten opnieuw herhalen?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders