Er was deze week veel nieuws van de kredietbeoordelaars. Het vooruitzicht op de Italiaanse kredietwaardigheid werd door Standard & Poor's op negatief gesteld. S&P's schat de kans één op drie dat zij binnen twee jaar de kredietwaardigheid van Italië naar beneden zullen bijstellen. Daaaast stelde S&P's ook de vooruitzichten voor vier Italiaanse banken bij naar negatief.
Kredietbeoordelaar Fitch stelde de outlook voor België bij naar negatief. Fitch is bezorgd over de houdbaarheid van de Belgische overheidsfinanciën op de lange termijn. Het uitblijven van een nieuwe Belgische regering en de constitutionele hervormingen zijn eveneens aanleidingen geweest voor Fitch om het vooruitzicht op negatief te stellen.
Griekse staatsobligaties hebben bij Fitch ondertussen de officiële “junk” status bereikt. Beleggers in Grieks schuldpapier zijn dus gealarmeerd. Fitch waarschuwde dat zij een verlenging van obligaties zal bestempelen als een “default”.
Ook Groot-Brittannië kreeg een lagere kredietbeoordeling. Het Chinese Dagong verlaagde de beoordeling van AA- naar A+. En daar bleef het niet bij. Moody’s waarschuwde voor een afboeking van de kredietwaardigheid van veertien Britse banken. De motivatie van Moody's is het mogelijk wegvallen van Britse garanties aan het bankwezen.
De Ieren werden eveneens door S&P's gewaarschuwd. Zij krijgen twee jaar de tijd om te bewijzen dat zij niet op een Griekenland-scenario afstevenen en moeten over twee jaar in staat zijn om zelfstandig geld op te halen op de financiële markt. Hieronder een greep uit de nieuwsberichten.