Ook onze SNS-correspondent vestigt zijn aandacht op de Amerikaanse markt voor lokaal schuldpapier. Hij vraagt zich af hoeveel toegevoegde waarde een kredietbeoordeling nog heeft. 

Het merendeel van de nieuwsberichten die vannacht in ons vangnetje terecht zijn gekomen betreft de nijpende situatie rondom Amerikaanse steden en hun schulden, de municipal bonds. Grote massa's kunnen snel bewegen als ze eenmaal in paniek raken. Vooralsnog is het een tamelijk geordende exit van klanten uit het municipal warenhuis, maar er wordt al een beetje gedrongen bij de draaideur. We geven hieronder even een paar headlines van het nieuws dat uit Amerika komt:

Citigroup's George Friedlander, chief Muni styrategist says the market has been in disarray and issuers have avoided it as default worrries sees new issues dry up.
A newyork watchdog agency has taken control of the finances of one of the state's wealthiest counties for failing to close its budget shortfall. Het gaat hier om een county op Long Island aan de rand van New York city.
S&P zegt dat de belangrijkse pijler onder de kredietbeoordeling van Amerikaanse staten is dat ze niet failliet kunnen gaan onder de huidige wetgeving. “Should the U.S. bankrupcy law change to allow the states to file that would be a key component of our assesment of the credit quality of the sector.” Je vraagt je af wat het aanvragen van zo'n rating kost. Een triple-A stempeltje is niet zo duur en lang nadenken hoeven ze niet bij S&P.
Investors are devided over whether a big U.S. city or state will default on its bonds this year, though most say Federal Govement would step in with a bailout and a financial crisis would be averted. De meningen zijn verdeeld. Een oude beurswijsheid is dat je dan handel krijgt, maar in dit geval gaat dat niet op. 50% zegt dat een default onwaarschijnlijk is, maar de andere 50% denkt dat het best wel kan. Let wel, we hebben het over dit jaar……
Congressional analyst says record $1.48 terradollar US Budget projected, the largest on record and up from 1.29 terra last year and 1.41terra in 2009.
Starbuck's sees higher 2011 coffee costs. Koffie, land en goud is wat Joegoslavische seizoenarbeiders kochten ten tijde van hyperinflatie. Nu is er geen hyperinflatie, alleen meer geld en bovendien is dat geld nu niet meer een vordering op bezit dat ergens in een kluis ligt maar een vordering op schulden op de bankbalansen. Dat even terzijde. We sturen nog wel even een hele platte index van mais, graan, haver, koffie en suiker (ieder 20% gewogen) mee in de bijlage. Niet dat deze boodschappen in deze verhoudingen in uw inflatiemandje zitten, maar ze zijn wel belangrijk.