De kans is groot dat er in Europa nog een aantal banken zal verdwijnen, om de simpele reden dat er sprake is van een overaanbod aan financiële instellingen. Dat zei Luc Coene, voormalig gouverneur van de centrale bank van België in het tv-programma Z-Talk Goossens. Vooral banken in Zuid-Europese landen als Griekenland, Italië, Spanje en Portugal zullen de komende jaren veel moeite hebben om hun portefeuille van slechte leningen af te bouwen, zo verwacht Coene.

ecb_netDe ECB wil dat Europese banken tempo maken met het opschonen van hun balans en dat zij de komende jaren stappen zetten om slechte leningen van hun balans te halen. Volgens Luc Coene is dat niet de juiste aanpak, omdat deze oplossing veel teveel tijd in beslag zal nemen.

Hij pleit in het programma Z-Talk Goossens voor een snelle oplossing, waarbij de slechte leningen in één keer van de balans gehaald worden. Daarbij zal er onvermijdelijk een beroep gedaan moeten worden op de belastingbetaler, ook al schrijven de Europese regels voor dat spaarders en obligatiehouders hun verlies moeten nemen. Het is volgens Coene onvermijdelijk dat Europa de komende jaren een aantal banken zal laten vallen.

Deutsche Bank opsplitsen

In het tv-programma kreeg Coene ook de vraag voorgelegd hoe het nu verder moet met Deutsche Bank. De bank is zo groot en zo complex dat vrijwel niemand een goede inschatting meer kan maken van de risico’s. Op de beurs staat de waarde van het aandeel onder druk als gevolg van alle onzekerheden die de bank maar niet weg kan nemen. “We zijn nog steeds bezig beter zicht te krijgen op al haar risico’s. Volgens mij zou de bank het beste opgedeeld kunnen worden in verschillende entiteiten.”