Marc Faber: “Alles is in een bubbel”

marcfaberVolgens Marc Faber is het niet de vraag of de volgende crisis een desastreuze impact zal hebben, maar een zekerheid. Het is alleen de vraag wanneer het gaat gebeuren. Door het beleid van centrale banken zijn alle risico’s onder het tapijt geveegd en is er een systeemrisico ontstaan dat vroeg of laat zal leiden tot een grote depressie met prijzen die over de hele linie zullen dalen. Dat zegt Faber in een interview op Fox Business.

“Niet alleen de Federal Reserve heeft deze bubbel opgeblazen, maar ook andere centrale banken over de hele wereld. Met het herhaaldelijk helpen van bijvoorbeeld Griekenland werd het probleem daar alleen maar groter. Dit is het grote probleem met centrale banken, ze lossen problemen niet op, ze stellen het alleen maar uit. Met het onderdrukken van de individuele risico’s creëer je op een dag een kolossaal systeemrisico en dat is waar we vandaag de dag mee zitten.

We hebben een bubbel gehad in de technologieaandelen in het jaar 2000, maar de gewone aandelen en de mijnbouwaandelen deden het toen vrij slecht. In 2007 hadden we de huizenmarktbubbel in de VS, maar waren andere markten niet in een bubbelfase.

Maar vandaag de dag: Als je kijkt naar de prijzen van klassieke auto’s, exclusieve wijn, kunst, vastgoed… dan kun je niet anders concluderen dat alles in een bubbel is.”

Economisch herstel?

“We zitten al zes jaar in een zogenaamd economisch herstel en velen denken dat dit herstel zich gewoon voort zal zetten alsof er niets aan de hand is, maar er zijn grote verstoringen in de markt waarbij de waarderingen van activa zeer snel omhoog gaan en waarbij de gemiddelde inkomens van huishoudens vlak zijn gebleven of zelfs licht zijn gedaald. Dit zorgt voor grote verstoringen in de markt. Dit zal uiteindelijk weer rechtgezet moeten worden met een gigantische deflatie in activaprijzen.

Het zal moeilijk worden je vermogen te beschermen, want zelfs spaarrekeningen zijn niet meer veilig. Wat vandaag de dag nog relatief goedkoop is zijn de aandelen van goudmijnen en zilvermijnen en fysiek goud en zilver. Maar je moet het edelmetaal fysiek aanhouden en het liefste buiten de VS.”

Waarom buiten de VS?

“In de VS, maar zelfs in Europa en Zwitserland is er een dreiging dat centrale banken op een dag -als alles mis gaat – de goudbezitters de schuld gaan geven voor de rampspoed en dat ze al het goud zullen opvragen. Dit risico is minder groot in Azië”

Dus we moeten bang zijn dat de overheid het goud uit onze kelder komt halen? Dat is nogal een extreem scenario.

“Het is eerder voorgekomen in 1933.”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders