Marc Faber: “Besmettingsgevaar Griekenland zeer groot”

Marc-Faber-teaserHet besmettingsgevaar van de Griekse schuldencrisis is erg groot, dat zegt Marc Faber in een gesprek met Bloomberg. Hij is van mening dat Griekenland er verstandig aan doet uit de Euro te stappen en de schulden niet meer terug te betalen. Dat betekent een pijnlijk aanpassingsproces voor de Griekse economie, maar ze kan dan wel weer met een schone lei beginnen. Wil Europa een akkoord bereiken met de Grieken, dan moeten de Europese schuldeisers accepteren dat er misschien wel meer dan 50% afgeschreven moet worden op de schulden. Klik hieronder om de video te starten of scroll omlaag voor de samenvatting.

Bloomberg: Wat is jouw mening over wat er de afgelopen 24 uur in Griekenland gebeurd is?

Faber: “Griekenland heeft nee gezegd tegen de Europese bezuinigingsplannen. Nu moet de ECB ofwel geld in de Griekse bankensector pompen of de stekker eruit trekken. En iedereen weet dat Griekenland de schulden nu niet kan betalen. Dus nu kan Griekenland de EU verlaten en daar een paar maanden flink onder lijden, bijvoorbeeld vanwege een tekort aan geld. Het alternatief is dat de EU, het IMF en de ECB een verlies moeten nemen op het Griekse schuldpapier. Tsipras sprak van een haircut van 30%. Ik denk dat dat niet genoeg is, ik denk dat tenminste 50% nodig is.”

Piketty stelt dat de schulden van Griekenland (voor een deel) kwijtgescholden moeten worden, net zoals een deel van de Duitse schulden na de Tweede Wereldoorlog is kwijtgescholden. Wat vind je van dit standpunt?

“Ik ben het eens met Piketty, maar als je dat doet en je ondertussen geld blijft pompen in de Griekse economie en de overheid niets doet om te hervormen komt het probleem in de toekomst vanzelf weer terug. Griekenland is een voorbeeld voor wat er komen gaat in andere Europese landen als Portugal, Spanje en Italië. Nu al zien we de rente op de staatsobligaties van deze landen oplopen, terwijl die van de sterkere landen juist blijven dalen.”


Hoe groot is het besmettingsgevaar van Griekenland?

“Ik denk dat die kans best groot is. Als iemand geld leent, er ook altijd iemand is die geld verstrekt. Ik heb me erover verbaasd dat Europa geld is blijven pompen in Griekenland, deels om haar eigen banken te ondersteunen. Het resultaat is dat de schulden nu onbeheersbaar geworden. Ik wil beleggers van over de hele wereld waarschuwen. Wat nu in Griekenland gebeurt komt ook heel snel bij jou in de buurt. Misschien nog dit jaar, anders verder in de toekomst. De wereld heeft teveel schulden en dat betekent dat er uiteindelijk meer wanbetalingen zullen plaatsvinden. Misschien is dat nog op te vangen door de inflatie verder aan te wakkeren.”

Wat als Griekenland echt uit de euro gaat? Dat betekent dat de schulden helemaal niet meer afgelost zullen worden. Speculanten zullen dan ook op jacht gaan naar het volgende zwakke land.

“Ik denk dat een exit van Griekenland uit de EU de beste optie is, omdat als ze alle schulden niet meer betalen ze zonder schulden verder kunnen. Op korte termijn zal dat een pijnlijke weg zijn, omdat er dan niet genoeg geld in de economie is. De economie zal fors krimpen, maar dat gebeurt nu ook al onder de hoge schuldenlast en de opgelegde bezuinigingen.”

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders