Marc Faber: “Overheden zullen 20 tot 30 procent van mijn geld afnemen”

Wie dacht dat de overheid alle kosten voor het redden van banken zal verhalen op alle belastingbetalers heeft het volgens Faber mis. “Totnogtoe waren bailouts voor rekening van de belastingbetaler. Maar vanaf nu zullen bailouts volgens mij ook gedragen gaan worden door de bezitters van financiele activa, de vermogende mensen. Dus als je vermogen hebt, dan zal daar op een dag 20 tot 30 procent van afgenomen worden”, zo verklaarde Marc Faber tegenover Bloomberg.

Marc Faber ziet de situatie in Cyprus als een goed voorbeeld. Spaarders kregen een hoge rentevergoeding, maar hielden geen rekening met het hogere risico dat ze liepen. Volgens Faber moeten we af van een systeem als het deposito garantiestelsel, omdat het de motivatie bij spaarders wegneemt om zelf onderzoek te doen naar waar ze hun vermogen het beste kunnen parkeren. Integendeel, door het garantiestelsel zoeken spaarders juist meer riskante spaarrekeningen op. Volgens Faber zijn er in het ideale geval relatief veilige banken met een lage rentevergoeding en en meer risicovolle banken die een hogere rente bieden. Spaarders weten dat beter wat ze kunnen verwachten.

Dijsselbloem

De uitspraak van Faber komt niet bepaald uit de lucht vallen. Afgelopen week lichtte Jeroen Dijsselbloem de nieuwe Europese koers toe (of dat nou een 'blauwdruk' is of niet). Hij stelde dat we de rekening weer zoveel mogelijk terug moeten leggen, daar waar deze thuishoort. Niet langer moet de overheid primair de lasten dragen. In plaats daarvan moeten aandeelhouders, obligatiehouders én vermogende spaarders verlies nemen als een bank in de problemen komt. De nieuwe bail-in strategie kwam Dijsselbloem opmerkelijk genoeg op veel kritiek te staan. Blijkbaar vindt de samenleving het prettiger als de rekening bij de overheid neergelegd kan worden en vermogende mensen onder alle omstandigheden beschermd worden (waarom zijn die belastingen toch zo hoog…?).

In het interview op Bloomberg praat Faber ons ook bij over de Amerikaanse aandelenmarkt, de crisissfeer in Europa en over goud. Faber denkt dat ook bezitters van fysiek goud vroeg of laat een deel van hun vermogen zullen verliezen. Hij zei dat het zelfs moeilijk zal zijn om vermogen te laten vluchten in goud.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.