Marc Faber: “We zitten in een gigantische financiële bubbel”

Volgens Marc Faber zitten we in een gigantische financiële bubbel, veroorzaakt door extreem lage rente en een groeiend optimisme over de toekomst van de wereldeconomie. “Men denkt dat de economie verder zal aantrekken, maar ik heb een heel andere mening. Ik denk dat de wereldeconomie juist aan het vertragen is”, zo verklaart Faber tegenover Bloomberg. “De wereldeconomie leunt vandaag de dag sterk op de opkomende markten en vanuit die hoek zien we geen groei in export. Daarom ben ik van mening dat de waardering van de aandelenmarkt in de VS te hoog is. De winsten van bedrijven zijn met name gestegen door de dalende rente.”

Inkomensongelijkheid

Volgens Marc Faber zorgt de crisis voor een groeiende ongelijkheid in inkomen en welvaart.

“We moeten onderscheid maken tussen de mensen die profiteren van stijgende prijzen van financiële activa als wijn, schilderijen, aandelen, obligaties en vastgoed en de doorsnee huishoudens die niet zoveel bezittingen hebben. Het zijn de maatregelen van de Federal Reserve die voor veel problemen hebben gezorgd in de hele wereld. Kijk bijvoorbeeld waar de energieprijzen vandaag de dag staan: van $10 tot $12 voor een vat ruwe olie in 1999 naar $100 vandaag de dag. Ook de voedselprijzen en tal van andere prijzen zijn sterk gestegen. Mensen met een lager inkomen spenderen misschien wel 30% van hun inkomen aan energie, transport en dergelijke.”

Overheid

Volgens Faber zorgt de groeiende omvang van de overheid voor veel ongewenste effecten:

“Hoe groter de overheid wordt, hoe minder economische groei er gerealiseerd wordt en hoe meer vals kapitalisme en corruptie je krijgt. Grote bedrijven hebben veel macht in dit systeem, omdat ze invloed kunnen uitoefenen op de regering. In de VS zijn het ministerie van Financiën, de overheid en de Federal Reserve een geheel. De Federal Reserve helpt bij de financiering van de overheidstekorten en daardoor kan de overheid oorlog blijven voeren in Irak en Afghanistan. In de 19e eeuw was de totale overheid – plaatselijk, op staatsniveau en federaal niveau – minder dan 20% van de economie. Nu is dat eerder 50% van de economie.”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Marc Faber: “We zitten in een gigantische financiële bubbel”

  • Degenen die gisteren Hollande hebben gehoord en nog steeds dagdagelijks alle krantenkoppen lezen,…kunnen niet anders besluiten dan dat we voor een TOTALE KOLLAPS staan.
    De Westerse DEFICIT SPENDING zal parabolisch MOETEN gaan. Er is geen enkel positief vooruitzicht meer. Ook niet voor de hardcore optimisten.
    Er zullen uiteindelijk biljoenen in het ekonomisch systeem moeten gepompd worden.
    Hoe langer ze daar mee wachten des te meer deficits er boven de hoofden komt te hangen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo