Marketupdate is weer terug!

Om te beginnen vergelijken we de stand van zaken tussen nu en een maand geleden. Onderstaande grafiek van Finviz geeft in één oogopslag weer hoe de verschillende beleggingscategorieen de afgelopen vier weken gepresteerd hebben. Het was niet bepaald komkommertijd…

Het was een slechte maand voor edelmetalen en grondstoffen. De Amerikaanse dollar sterkte aan en olie werd duurder (Bron: Finviz)

Edelmetalen

Goud en zilver zaten in de hoek waar de klappen vielen, want beide edelmetalen zijn ruim 10% in prijs gezakt ten opzichte van een maand eerder. En dat terwijl de twee metalen in april ook al in de uitverkoop werden gedaan. Beleggers anticiperen op een aansterkende economie en de gesuggereerde afbouw van monetaire stimulering in de VS.

Staatsobligaties

De afgelopen weken liep de rente voor veel staatsobligaties weer wat op. De Amerikaanse ‘Treasuries’ met een looptijd van 10 jaar stegen in een maand tijd van 2,17% naar 2,69%. Het is een zorgelijke ontwikkeling, aangezien de staatsobligaties bij veel banken en beleggingsfondsen op de balans staan. Verschillende centrale banken houden het schuldpapier ook aan als reserve. Ook in Europa stegen de rentepercentages op 10-jaars staatsleningen. Voor Portugees schuldpapier vraagt de markt meer dan 7%, een percentage dat we sinds december vorig jaar niet meer gezien hebben.

In Japan lijkt het effect van Abenomics weg te vallen. De rente op 10-jaars leningen blijft op een verhoogd niveau, terwijl de centrale bank met steunaankopen juist probeert de rente te drukken. Door de hoogte van de publieke schuldenlast kan Japan geen hoge rente verdragen. Sinds begin mei is de rente op de Japanse staatsschuld al met een derde opgelopen.

Olie

De olieprijs (WTI) is de afgelopen maand met 6,6% gestegen. Een voor de hand liggende reden voor de stijgende olieprijs is de onrust in Egypte. Het prijsverschil tussen WTI en Brent is de afgelopen weken wat kleiner geworden. Momenteel ligt de prijs van beide vaten boven de $100. Aardgas werd de afgelopen vier weken juist wat goedkoper. In tegenstelling tot ruwe olie is aardgas een grondstof die vooamelijk op lokaal geproduceerd en gedistribueerd wordt.

Valuta

Toenemende onzekerheid op financiele markten gaat doorgaans gepaard met het aansterken van de Amerikaanse dollar. Deze valuta is het meest liquide en heeft daardoor een premie in onzekere tijden. Gecombineerd met de geruchten over het afbouwen van monetaire stimulering door de Federal Reserve wint de dollar aan terrein. Het is dan ook de enige munt uit onderstaand overzicht die in het groen staat. De dollar werd 3,6% sterker. Valuta die de afgelopen vier weken waarde verloren waren de euro (-2,8%), de Zwitserse Franc (-3%), de Canadese dollar (3,4%), het Britse pond (4,1%) en de Australische dollar (4,6%).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.