“Meer dan helft van de winkels lijdt verlies”

Veel winkeliers in Nederland hebben het moeilijk door de financiële crisis. Het consumentenvertrouwen is laag en we houden daarom massaal de hand op de knip. En als we iets kopen doen we dat steeds vaker via het internet, waar men snel de goedkoopste winkel weet te vinden. Als gevolg daarvan wordt het steeds rustiger in de winkelstraten en is meer dan de helft van de winkels inmiddels verlieslatend. Hoogleraar e-marketing Cor Molenaar schreef een boek over de stand van zaken in de Nederlandse winkelstraten, dat afgelopen dinsdag gepresenteerd werd.

Volgens Cor Molenaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam moet er nodig wat gebeuren om de winkels te helpen. Hij stelt dat gemeenten daar ook een rol in moeten spelen. “Veel gemeentes zijn bezig om de mensen weg te jagen uit de winkelstraat. Als ze de inkomsten uit parkeergeld zien dalen schroeven ze de parkeerkosten op. Als je dan een keer vergeet te betalen staan ze gelijk klaar om een boete uit te reiken”.

Ook beklaagt Molenaar zich over de huurovereenkomsten tussen de winkeliers en onroerendgoedeigenaren. Die houden vast aan de vaste huurcontracten, terwijl het volgens Molenaar wellicht een beter idee is om een deel van de huur omzetafhankelijk te maken. Ook zouden winkeliers volgens de hoogleraar niet langer verplicht moeten worden om zoveel voorraad aan te houden, omdat er ook vele producten zijn die niet zo vaak verkocht worden en die dus lang in de winkels blijven liggen. Door meer focus te leggen op de best verkopende producten en andere producten via het internet aan te bieden kunnen winkels hun assortiment efficiënter inrichten.

Winkels aantrekkelijker maken

Molenaar stelt dat gemeenten meer moeten doen om de winkelstraten aantrekkelijker en gezelliger te maken. Dat kan volgens hem bijvoorbeeld door gratis Wifi-netwerken, groenvoorziening en speciale sfeerverlichting. “Op dat moment zie je dat door het activeren van zintuigen, door het integreren van technologie en door mensen opnieuw te gaan binden aan zo’n plaats, mensen opnieuw gaan kopen in die plaats. En dat betekent ook economisch draagvlak en de komst van meer winkels. Zo wordt de leefbaarheid van deze steden vergroot”.

Bron: Trouw

Steeds meer winkels zijn verlieslatend

Steeds meer winkels zijn verlieslatend (Bron: Straatkaart.nl)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over ““Meer dan helft van de winkels lijdt verlies”

 • Volkomen terecht, het merendeel van het MKB is middenmoot of eronder en zou je zelf geen euro in willen investeren. Daarnaast is het een hele onderneming om een dagje te gaan winkelen en met hoge parkeerkosten jagen ze mensen weg. Het was een kwestie van tijd voor er faillissementen kwamen.

  Beantwoorden
  • Er moest wel een keer een opschoning komen veel te veel van hetzelfde ,de sterkste die eengoede buffer heeft opgebouwd overleefd .HAHA daar hoor ik ook bij mvg Marcel

   Beantwoorden
 • De huren zijn dan ook ondraaglijk hoog. Geen wonder dat het slecht gaat. We zijn bezig met een enorme (terechte) correctie, daar horen ook lagere vastgoedprijzen bij.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders