Meeste kredieten in Aziatische bedrijven

Morgan Stanley schrijft dat de meeste kredieten op dit moment in de Aziatische bedrijven zitten. Tussen 2007 en 2012 hebben opkomende markten, onder leiding van de Aziatische exporteconomieën, de meeste schulden aan hun balans toegevoegd. Eind 2012 was de totale schuld van Aziatische bedrijven in verhouding tot hun balanstotaal, hoger dan tijdens de vorige piek in 2008. De gemiddelde hefboom is een factor 2,67, veel hoger dan in Europa of in de VS.

De cijfers zijn berekend aan de hand van alle beursgenoteerde bedrijven uit de MSCI Asia (exclusief Japan), de MSCI Europe, de S&P 500 en uit verschillende beurzen van de ‘emerging markets‘. Die laatste groep heeft ook een behoorlijke inhaalslag gemaakt ten opzichte van de Westerse economieën. Onderstaande grafiek laat zien dat het bedrijfsleven in deze landen de afgelopen jaren veel meer kredieten heeft afgesloten dan het bedrijfsleven in de VS en in Europa. Dat is niet geheel verbazingwekkend, aangezien de economie zich in die landen in vergelijking met het ‘Westen’ sterker groeide sinds het begin van de crisis.

Aziatische bedrijven lenen steeds meerSteeds meer kredieten op balans van bedrijven in Azië en emerging markets (Afbeelding via Zero Hedge)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *