Mervyn King: Herstel Britse economie is in zicht

Volgens King zal de inflatie aankomende zomer verder oplopen van de huidige 2,7% naar minstens 3%. Daar voegde hij aan toe dat de inflatie ongeveer twee jaar boven de door de Bank of England gestelde grens van 2% zal blijven. Tijdens de presentatie van het vorige rapport in november vorig jaar zei King nog dat de inflatie in de tweede helft van 2013 weer onder de 2% zou zakken. Hij schrijft de recente stijging van de inflatie dan ook toe aan factoren die de Bank of England niet kan controleren, zoals hogere kosten voor onderwijs en een hogere energierekening.

De aanhoudend hoge inflatie (boven het gestelde maximum van 2%) is volgens de gouveeur van de Bank of England niet het gevolg van monetaire verruiming en is het ook geen weerspiegeling van wat er gaande is in de economie. Hij merkt gelijkenissen op tussen de huidige situatie en die van twintig jaar geleden, toen het eerste kwartaalrapport over de inflatie werd uitgegeven door de Britse centrale bank: “In februari 1993 had de werkloosheid net een piek bereikt, maar dat wisten we pas toen het herstel had ingezet. Vandaag de dag is er ook reden tot optimisme, want ook nu is er een herstel in zicht”.

Bemoedigende vooruitzichten

De Britse economie kromp in de laatste drie maanden van 2012 met 0,3%, waardoor de angst gevoedt werd dat het land opnieuw in een recessie zou belanden. Een recessie wordt gedefinieerd als een periode van twee kwartalen op rij dat er economische krimp gemeten wordt.

De economische activiteit en de ontwikkeling van het BBP van Groot-Brittannië bleven de afgelopen jaren zwak, zoals we afgelopen maandag al hebben laten zien op Marketupdate. Maar als we Mervyn King mogen geloven verhullen deze cijfers een meer bemoedigend onderliggend beeld van economisch herstel. King verwijst naar de banengroei in de industrie en de dienstverlening, twee sectoren die de bulk van de economie uitmaken. De groei was in Groot-Brittannië vergelijkbaar met die van de VS en veel beter dan die in de Eurozone, aldus de gouveeur van de Bank of England. De zwakte komt volgens hem vooral van krimp in de bouwsector, maar die zal volgens King dit jaar niet plaatsvinden.

“Groei blijft zwak op de korte en middellange termijn, maar zal uiteindelijk langzaam en geleidelijk aantrekken door een versoepeling van de kredietverlening en door steun van de Bank of England in de vorm van het Funding for Lending Scheme en de Asset Purchase Facility [QE]”, zo lichtte Mervyn King toe. Zijn boodschap dat de inflatie waarschijnlijk twee jaar boven het gewenste maximum van 2% zal blijven bracht roering op de valutamarkt. De waarde van het Britse pond zakte weg tot €1,1521 (een daling van 1%) en $1,5573 (een daling van 0,6%). Onderstaande grafiek laat zien hoe het Britse pond in een half uur tijd één eurocent minder waard werd.

  • Het inflatierapport van februari 2013 kunt u hier vinden (PDF).

Britse pond verliest een procent ten opzichte van de euro (Bron: Yahoo Finance)

Mervyn King ziet Britse economie herstellen (Afbeelding van Bloomberg)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.