De schat bestaat onder meer uit 536 kilo aan gouden munten uit de 18de eeuw, gouden kronen, diamanten, smaragden en robijnen. Alles ligt opgeslagen in twee kamers in de kelder van de tempel. Volgens de eerste schattingen zou de waarde van de vondst meer dan €7 miljard bedragen. 

De Padmanabhaswamy tempel werd in de 16e eeuw gebouwd door de Koninklijke familie die op dat moment over het Travancore koninkrijk heerste. Sinds de Indiase onafhankelijkheid in 1947 werd de tempel door het nageslacht van de Koninklijke familie  van Travancore beheerd. Recentelijk besloot het hooggerechtshof van Kerala dat de tempel onderzocht moest worden. Daaaast moest de tempel en haar rijkdommen per direct van de afstammalingen van de Koninklijke familie van Travancore overgedragen worden aan de lokale overheid. 
De erfgenaam van de Travancore tempel  was het niet eens met de beslissing van het hooggerechtshof. Hij stelde dat hij als Maharajah (Indiase Koninklijke titel) recht heeft op de rijkdom. Zijn beroep werd echter afgewezen omdat de Maharajah sinds de onafhankelijkheid geen speciale status meer hebben in India. 
Bron:
“India: Treasure unearthed in Kerala temple”