Miljonairs ontvingen $80 miljoen aan werkloosheidsuitkering

Deze cijfers laten zien dat de belastingdienst in de VS estig tekort schiet voor wat betreft het controleren van alle uitkeringsaanvragen. Ook toont het aan dat er nog genoeg bezuinigd kan worden om het verwachte begrotingstekort van $845 miljard te verkleinen. Het is de vraag of de regering wel wil bezuinigen, want in december 2011 werd al een voorstel gedaan om werkloosheidsuitkeringen voor mensen die meer dan $1 miljoen verdienden en echtparen die meer dan $2 miljoen per jaar binnen kregen met 100% te belasten. Deze maatregel werd door het Huis van Afgevaardigden geaccepteerd als onderdeel van de banenwet, maar werd uiteindelijk niet meegenomen in de versie van de wet die president Obama ondertekende.

In Califoië en New York werd het meeste misbruik gemaakt van de werkloosheidsuitkering, respectievelijk 810 en 610 huishoudens met een eerder inkomen hoger dan een miljoen dollar ontvingen deze uitkering. Per staat kan de uitkering, die in 1935 werd ingevoerd, sterk in hoogte verschillen. In New York kan een werkloze aanspraak maken op maximaal $405 per week, in Mississippi is dat $235.

99 weken

De werkloosheidsuitkeringen hadden oorspronkelijk maar een beperkte duur van maximaal 26 weken, maar omdat het zo goed gaat met het herstel van de Amerikaanse economie en omdat de financien van de overheid er zo goed voor stonden werd besloten om deze grens op te rekken naar 99 weken. Een vrij willekeurig getal, dat waarschijnlijk ook geen definitief getal zal zijn. De voorwaarden van de werkloosheidsuitkering zijn al elf keer aangepast. De laatste aanpassing werd vorig jaar gemaakt, waarin werd vastgelegd dat de uitkering ook in heel 2013 gegarandeerd kon worden. Een miljonair in New York die deze uitkering in 2010 ontving streek gemiddeld $13.590 per jaar op, een maximum van 33 weken aan uitkering.

Kosten stijgen

De kosten van deze uitkering zijn sinds 2007 bijna verdrievoudigd, van $33 naar $94 miljard. In 2010 waren de uitgaven het hoogst, namelijk $150 miljard. Volgens het Bureau of Labor Statistics was de werkloosheid volgens de meest ruime definitie (inclusief werkzoekenden en onvrijwillig parttime werknemers) in februari 14,3%. In april 2010 piekte dit cijfer naar 17,1%.

Volgens Heidi Shierholz van het Economic Policy Institute is het programma van de werkloosheidsuitkering “effectief ontworpen”, omdat 68% van de uitkeringen naar huishoudens gaat die minder dan $50.000 verdienden. Ze vertelde tegenover Bloomberg dat de Amerikaanse economie in decennia niet zo'n grote economische crisis heeft meegemaakt en dat het programma daar niet op berekend was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.