Morgan Stanley: “De economische crisis in de VS is voorbij”

Reinhart stelt dat de economische groei om drie redenen zwak is geweest, namelijk de krimp van het vermogen van huishoudens (vooral door dalende huizenprijzen), banken die hun balans op orde moesten brengen en de introductie van nieuwe regels en kapitaaleisen voor banken die door de overheid werden opgelegd. Deze belemmeringen voor economische groei zijn volgens Reinhart nu naar de achtergrond verdwenen.

Joe Weisenthal van Business Insider voegt eraan toe dat het proces van dalende huizenprijzen in de VS inmiddels gestopt is en dat  de reële rente begint te harmoniseren. In financiele markten zou de rust ook langzaam weer zijn wedergekeerd, na een lange periode van schommelingen tussen wat men 'risk on' en 'risk off' noemt.

Volgens Reinhart blijven economieën niet eeuwig zwak. Hij deed onderzoek naar de tijd die gemiddeld verstreek na een crisis voordat de economie weer groeide. Meestal was dat al na iets meer dan twee jaar, maar nu duurt dat iets langer. Onderstaande grafiek laat zien hoe ingrijpend deze crisis is ten opzichte van de vorige. Nog steeds zijn we niet overtuigend in positief terrein gekomen, maar als we Reinhart van Morgan Stanley mogen geloven is dat slechts een kwestie van tijd.

Deutsche Bank

Niet alleen Morgan Stanley laat zich positief uit over de Amerikaanse economie. Ook Joe LaVorgna van Deutsche Bank verhoogde zijn groeiverwachting. Voor heel 2013 rekent econoom LaVorgna op een groei van 2,3 in plaats van 1,7 procent. Vooral in het eerste kwartaal groeit de economie harder dan eerder gedacht werd, namelijk met 3% in plaats van 1,5% op jaarbasis

Gemiddeld duurde het iets meer dan twee jaar voordat economie weer groeit na een crisis (Bron: Businessinsider)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.