Nederland krijgt mogelijk meer tijd om tekort weg te werken

Jeroen Dijsselbloem maakte Rehn duidelijk dat Nederland het erg moeilijk zal hebben om onder de grens van 3% tekort te blijven. Er zijn veel bezuinigingen nodig, maar de Nederlandsche Bank adviseerde al om die niet allemaal als lastenverzwaringen door te geven aan de burger. Minister van Financien Dijsselbloem denkt dat er meer tijd nodig is om de noodzakelijke bezuinigingen door te voeren. Hij heeft dezelfde ambitie als Rehn, maar denkt dat de grens van 3% al moeilijk genoeg zal worden voor Nederland.

De Nederlandse economie kampt met een ‘zware tegenwind’. De huizenprijzen dalen, de werkloosheid loopt sneller op en het consumentenvertrouwen is laag. Dat levert minder belastinginkomsten en hogere uitgaven op. Ook de redding van SNS was begin dit jaar een grote tegenvaller op de rijksbegroting.

Bezuinigen

De regering zal nu ook meer moeten snijden in eigen vlees, volgens de europese Commissie zelfs met €6 miljard extra. Ook de Nederlandsche Bank denkt dat besparingen van €8 tot €10 miljard nodig zijn om beneden het plafond van 3% te komen. Volgens het statistiekbureau van de Europese Commissie komt het begrotingstekort volgend jaar uit op 3,6% van de Nederlandse economie. Toch houdt de Nederlandse regering liever vast aan de berekeningen van het CPB, die in augustus gepresenteerd zullen worden.

Omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer moeten ze compromissen sluiten om de oppositie mee te krijgen. Dat maakt het bezuinigen lastiger en meer tijdrovend. Ook in de Nederlandse politiek zijn er twee verschillende visies ten aanzien van het begrotingsbeleid. Sommige partijen vinden dat de 3% grens voor het begrotingstekort gerespecteerd moet worder. Andere partijen zijn van mening dat we nog iets langer moeten stimuleren, totdat de economie weer aantrekt. De twee coalitiepartijen streven naar gezonde overheidsfinancien, terwijl oppositiepartijen als de SP en PVV nieuwe bezuinigingen juist willen tegenhouden.

Versoepeling

Eurocommissaris Rehn gaf na afloop van het gesprek met Dijsselbloem een verklaring tegenover de pers. Hij zei dat de situatie opnieuw beoordeeld kan worden als de economie later dit jaar verslechtert. “Indien dat gebeurt, is het mogelijk dat we een verlening van de deadline overwegen”, zo schrijft het FD. Eurocommissaris Rehn is alleen bereid meer tijd te geven indien Nederland maatregelen neemt om het begrotingstekort met tenminste €6 miljard terug te dringen, ongeveer 1% van het BBP.

De Europese Commissie heeft de afgelopen maand de begrotingsdoelen voor een aantal landen versoepeld. Daarmee ondermijnt Europa opnieuw haar geloofwaardigheid. Ver voor het uitbreken van de financiële crisis negeerden Duitsland en Frankrijk al het begrotingstekort van maximaal 3% uit het ‘Stability and Growth Pact’. Nu het echt moeilijk wordt schuift Europa opnieuw met deadlines en doelstellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.