Nederlanders breken hun spaargeld aan

Nederlanders hebben in de tweede helft van vorig jaar netto spaargeld weggehaald van hun bankrekening, zo blijkt uit cijfers die de Nederlandsche Bank vandaag publiceerde. Weliswaar groeide het bedrag op deposito’s in de tweede helft van vorig jaar met ongeveer €1,7 miljard, maar daar stond een veel grotere daling van €7 miljard aan vrij opneembare spaartegoeden tegenover. Een simpele rekensom leert ons dat er in deze periode bijna €5,3 miljard aan spaargeld werd weggehaald.

Sinds de Nederlandsche Bank deze cijfers bijhoudt (1998) is het nog niet eerder voorgekomen dat er zes maanden op rij meer spaargeld werd opgenomen dan gestort.Deze ontwikkeling is waarschijnlijk grotendeels toe te schrijven aan versnelde aflossing op hypotheekschuld. We verwachten dat er daarnaast ook steeds meer huishoudens zijn die door de crisis interen op hun spaartegoeden. Zodra inkomsten terugvallen wordt al snel het spaargeld aangesproken om rond te kunnen komen. Een andere factor is de steeds lagere rente, waardoor het minder lucratief is om geld op een spaarrekening te parkeren.

Spaargeld wordt aangebroken

Om de ontwikkeling van de spaartegoeden inzichtelijk te maken hebben we de cijfers van de Nederlandsche Bank erbij gepakt. Op basis van deze cijfers hebben we twee grafieken samengesteld die de ontwikkeling van de spaartegoeden inzichtelijk maken. In de eerste grafiek ziet u de de maandelijkse balans tussen stortingen en opnames van spaargeld*, terwijl de tweede grafiek de totale hoeveelheid spaargeld weergeeft die Nederlanders op hun bankrekening hebben staan.

Nederlanders breken hun spaargeld aan

Nederlanders breken hun spaargeld aan (klik voor een grotere versie)

Totale spaargeld van Nederlanders krimpt

Totale spaargeld van Nederlanders krimpt (klik voor een grotere versie)

*Rente is op de eerste grafiek niet weergegeven. Dat betekent dat de totale balans minder negatief is. Wel blijft vast staan dat sinds 1998 niet eerder zo lang en zoveel geld van spaarboekjes is weggehaald. In de tweede grafiek is het effect van rente wel inbegrepen.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Nederlanders breken hun spaargeld aan

  • Dit lijkt in eerste instantie veel maar je moet ook de rente berekenen die spaargeld opbrengt. Als je ervan uit gaat dat je gemiddeld 3% rente gekregen heb over een periode van 25 jaar (1998-2013) dan is je totale rente ontvangsten ongeveer 210% over een periode van 25 jaar…maw 135 miljard rente uitgaande van een startkapitaal van 125, Maw is ons spaargeld NETTO gegroeid met slechts 65 miljard te weten 325 – 140 – 125. Dit betekend ongeveer 2,5 miljard per jaar of indien je eea deelt door aantal inwoners (17 miljoen) dan kom je op 160 euro per persoon per jaar en dat klinkt toch plots heel anders.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *