Nederlandse spaarders verliezen €1 miljard aan koopkracht

Nederlandse spaarders verliezen elk jaar €1 miljard koopkracht door de combinatie van een lage rente en een oplopende inflatie, zo blijkt uit een onderzoek dat The Choice in opdracht van vermogensbeheerder Oxby uitvoerde onder een aantal Nederlandse huishoudens. Ze keken naar 266 huishoudens met een spaarvermogen van minimaal €15.000 en concludeerden dat Nederlandse spaarders gezamenlijk een miljard euro aan koopkracht verliezen door het verschil tussen de rente en de inflatie. Eerder kwam uit Duits onderzoek naar voren dat de Duitse spaarders €14 miljard aan koopkracht inleveren op hun spaarcentjes.

Inflatie

Vandaag werd bekend dat de inflatie gestegen is naar 3,1%, het hoogste punt sinds het najaar van 2008. De inflatie loopt volgens het CBS op door een forse huurstijging van gemiddeld 4,5%, de grootste toename sinds juli 1995. De forse stijging van de huur is het gevolg van nieuwe wetgeving, waarin verhuurders meer ruimte krijgen om de huur te verhogen. Daarnaast stegen de prijzen van telefoon- en internetdiensten en van kleding. Ook de BTW-verhoging van 19% naar 21%  werkt nog steeds door in de inflatiecijfers. Door de hoge inflatie verliest spaargeld meer koopkracht.

Rente

De inflatie kan gecompenseerd worden met rente, maar daar is al lang geen sprake meer van. De gemiddelde spaarrente daalt en was volgens onderzoeksbureau The Choice gemiddeld 1,5%. Het onderzoeksbureau becijfert dat bijna een kwart (24%) van de huishoudens al het vermogen op een spaarrekening of deposito heeft staan, in totaal minimaal €80 miljard. Deze groep van spaarders verliest jaarlijks €1,1 miljard aan koopkracht, ondanks het feit dat ze rente ontvangen.

De lage spaarrente is voor veel spaarders geen reden om minder geld naar de bank te brengen. Uit het onderzoek blijkt dat 29% meer is gaan sparen dan een half jaar geleden. Een kwart is minder gaan sparen dan een half jaar geleden. Vooral huishoudens met een inkomen tot twee keer modaal hebben last van de lage spaarrente, omdat huishoudens met een hoger inkomen relatief meer geld beleggen.

Spaarders laten geld liggen

Enerzijds verliezen spaarders €1 miljard aan koopkracht, maar aan de andere kant laten ze ook veel rente liggen. Uit eerder onderzoek van Sparen.nl blijkt dat er nog veel Nederlanders zijn die bij dezelfde bank sparen die hun een betaalrekening aanbiedt. Daardoor lopen ze de hogere rente mis die sommige kleinere banken kunnen bieden. De drie grootste banken van Nederland, ABN Amro, ING en de Rabobank, bezitten gezamenlijk 86% van het Nederlandse spaargeld. Dat terwijl deze drie banken tussen 2011 en 2013 gemiddeld 0,7 procentpunt minder rente gaven dan de top drie aanbieders.

Een simpele rekensom leert dat spaarders die bij deze banken zitten gezamenlijk €1,48 tot €1,73 miljard aan rente links laten liggen door niet over te stappen naar een bank die een hogere spaarrente geeft. Kleine banken hebben doorgaans minder vaste kosten aan personeel en kantoorpanden, waardoor ze een hogere rente kunnen bieden aan spaarders.

Spaarders verliezen door inflatie, maar laten ook hoge rente liggen
Spaarders verliezen door inflatie, maar laten ook een hogere rente liggen
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders