Negatieve rente bij Hamburger Sparkasse

Met ingang van september introduceert ook de Hamburger Sparkasse een negatieve rente voor vermogende spaarders. Klanten die meer dan €500.000 op hun betaalrekening of spaarrekening hebben staan moeten over het bedrag boven deze grens binnenkort 0,4% rente per jaar betalen. Dat is dezelfde rente die de ECB in rekening brengt voor overtollige reserves van commerciële banken in de Eurozone.

In 2016 kwam de Duitse spaarbank Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee al met negatieve rente voor spaartegoeden boven de €100.000. Dat was een kleine lokale bank, terwijl de Hamburger Sparkasse met ruim €32 miljard aan spaartegoeden en 130 filialen de tweede grootste spaarbank van Duitsland is. Daarmee wordt een veel grotere groep spaarders geconfronteerd met de negatieve bijwerkingen van het rentebeleid van de ECB.

Negatieve rente op spaargeld

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat andere banken dit voorbeeld zullen volgen. De ECB hanteert nog steeds een rente van -0,4% voor overtollige reserves van banken, waar met name traditionele spaarbanken door geraakt worden. In Zwitserland werken banken al langer met negatieve rente, omdat de centrale bank daar een veel hogere negatieve rente van -0,75% hanteert.

“Als klanten grote hoeveelheden geld op spaarrekeningen of lopende rekeningen laten staan, dan kost dat de Hamburger Sparkasse elke dag veel geld”, zo verklaarde de Hamburger Sparkasse tegenover de Duitse krant Handelsblatt. Exacte bedragen worden niet genoemd, maar het zou gaan om vele tientallen miljoenen op jaarbasis. Deze kosten wil de spaarbank vanaf nu gaan doorberekenen aan de meest vermogende particulieren. Ook wil de bank een negatieve rente gaan invoeren voor tegoeden boven de €250.000 op zakelijke rekeningen.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *