De hoeveelheid staatsobligaties met een negatieve rente is door de Brexit alleen maar verder toegenomen. Volgens de laatste cijfers van Fitch circuleert er op dit moment $11,7 biljoen aan staatsobligaties, dat is een toename van $1,3 biljoen ten opzichte van vier weken geleden. Vooral de rente op Duitse, Franse en Japanse staatsobligaties dook in juni verder onderuit.

Beleggers zoeken naar een veilige haven en zijn bereid een negatief rendement op staatsobligaties te accepteren, omdat overheden als de meest betrouwbare tegenpartij worden gezien. De financiële crisis heeft ons eraan herinnerd dat banken ook kunnen omvallen en dat je dan ook je geld kunt verliezen. Bankobligaties, die in het verleden nog als veilig bestempeld werden, kunnen volledig waardeloos worden als een bank dreigt om te vallen en een bail-in noodzakelijk is.

debt-breakdown-negative-rates

Negatieve rente voor $11,7 biljoen aan staatsobligaties (Grafiek via Zero Hedge)

Negatieve rente

Twee derde deel van alle staatsobligaties met een negatieve rente is uitgegeven door de Japanse overheid, terwijl Frankrijk en Duitsland beide ook goed zijn voor ongeveer $1 biljoen aan schuldpapier met een rendement lager dan nul. De markt voor Zwitserse staatsobligaties is minder groot, maar daardoor niet minder opvallend. Deze week zakte de volledige yield curve van Zwitserland onder nul, wat wil zeggen dat leningen met looptijden van 1 maand tot 48 jaar allemaal tegen een negatieve rente verhandeld werden door beleggers. De yield curve van Duitsland en Japan ligt ook al grotendeels onder nul.

De daling van de rente op staatsobligaties wordt versterkt door centrale banken, die miljarden aan staatsobligaties opkopen en de rente naar nul verlaagden. De ECB, de Bank of Japan en de Zwitserse centrale bank hanteren momenteel zelfs een negatieve rente.

rentecurve-negatief

Zwitserse staatsleningen met een looptijd van 48 jaar hebben negatieve rente (Grafiek via Deutsche Bank)

goud-zilver-opslag

Edelmetalen zijn een veilige haven zonder negatieve rente. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op met Goudstandaard via 088-4688488 of stuur een mail naar contact@goudstandaard.com.