Nieuwbouw in VS klimt uit dal: 2,3% meer woningen gebouwd in augustus

Het panel van 85 economen dat door Bloomberg geraadpleegd werd hield rekening met een sterkere groei van de bouw van nieuwe woningen, want uit hun prognose kwam een mediaan van 767.000. Dat is meer dan de gerapporteerde 750.000 woningen op jaarbasis in de maand augustus. De markt voor nieuwbouwwoningen trekt aan door de historisch lage hypotheekrente en de lagere huizenprijzen. Hierdoor neemt de betaalbaarheid van woningen weer sterk toe ten opzichte van 2006 en 2007, toen de huizenprijzen én de rente hoger waren. De rente voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar zakte in de VS vorige week tot gemiddeld 3,55%, dicht bij het laagste niveau van 3,49% dat gemeten werd in de zomer van 1971.

De toegenomen betaalbaarheid van woningen in bepaalde gebieden in de VS trekt nieuwe kopers aan, al blijft de markt over het algemeen nog steeds zwak. De werkloosheid is veel hoger dan voor de crisis, waardoor minder mensen in aanmerking komen voor een eigen woning. Daar komt bij dat er nog een grote schaduwvoorraad aan woningen is, die een neerwaartse druk zal blijven geven op de huizenprijzen en de nieuwbouw.

De huizenmarkt wordt indirect geholpen door het beleid van de Federal Reserve. Door 'Operation Twist' weet de centrale bank de rente van langlopende staatsobligaties naar beneden te drukken, een rentetarief waar veel hypotheken op gebaseerd zijn. Daaaast gaat de Fed nu maandelijks $40 miljard aan hypotheekleningen van de balansen van banken halen, zodat die minder kwetsbaar worden en in theorie makkelijker geld zullen uitlenen aan potentiële huizenkopers.

Om het positieve nieuws in perspectief te plaatsen gebruiken we een grafiek die het aantal nieuw gebouwde huizen sinds het jaar 1990 laat zien. Uit deze grafiek is af te leiden dat de activiteit op de Amerikaanse huizenmarkt al vanaf 2008 stabiliseert op een veel lager niveau dan voorheen. Het zal waarschijnlijk nog jaren duren voor de onbalans op de Amerikaanse huizenmarkt volledig verwerkt is en het aantal nieuw gebouwde woningen weer verder zal aantrekken.

Aantal nieuw gebouwde woningen VS trok in augustus met 2,3% aan (Bron: St. Louis Fed)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.